Francuska dominira po proizvodnji goveđeg mesa u EU

36

U drugoj polovini 2024. godine predviđa se da će proizvodnja goveda u Evropskoj uniji dostići 12,1 milion grla. Taj podatak ukazuje na smanjenje od jednog procenta u poređenju sa istim periodom 2023. godine kada je uzgoj iznosio 12,2 miliona grla.

Podaci Eurostata pokazuju da će i broj ovaca u drugoj polovini 2024. godine biti smanjen za sedam odsto na 15,6 miliona grla. Predviđa se i pad proizvodnje koza za devet odsto, na 2,4 miliona grla.

Za poslednji kvartal 2024. godine evropski agroekonomisti predvideli su pad broja svinja za jedan odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine. Broj svinja iznosiće 57,7 miliona grla.

Agroekonomisti predviđaju da će u ovoj godini Francuska ostati najveći proizvođač goveđeg mesa u EU. Očekuje se da će proizvesti 2,7 miliona grla.

Taj rezultat stavlja je na prvo mesto, ispred Nemačke za koju se prognozira proizvodnja od dva miliona, Španije (1,3 miliona) i Irske (jedan milion).

Najmanju proizvodnju u okviru EU pretpostavlja se da će imati Malta sa 2.000 grla, zatim Kipar sa 10.000, Luksemburg (32.000 grla goveda) i Hrvatska (41.000 grla).

Podaci Eurostata pokazuju da će Španija proizvesti 13,6 miliona grla svinja u četvrtom kvartalu 2024. Time bi postala zemlja EU koja proizvodi najveće količine svinjskog mesa.

Iza Španije će se prema prognozama stručnjaka po proizvodnji svinjskog mesa nalaziti Nemačka sa 8,8 miliona grla i Danska sa 7,3 miliona grla.

Nasuprot tome, očekuje se da će Luksemburg imati samo 12.000 grla svinja, Malta 14.000 i Slovenija 74.000 grla.

Među zemljama EU koje su objavile podatke za uzgoj ovaca, očekuje se da će Španija biti najveći proizvođač u drugoj polovini 2024. sa više od 4,5 miliona grla, a slede Rumunija (2,6 miliona) i Grčka (2,1 milion).

Predviđa se da će Grčka, inače već godinama vodeći proizvođač kozijeg mesa, sa milion grla ostati na prvom mestu u Evropi. Očekuje se da će Španija proizvesti 0,5 miliona grla, ispred Rumunije sa 0,4 miliona.

Kada je reč o domaćoj proizvodnji, najveći broj grla uzgaja se u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (oko 45 odsto). Sledi region Vojvodine sa 28 odsto, a zatim region Južne i Istočne Srbije sa učešćem od po 20 odsto i region Beograda sa sedam odsto učešća.

Analizirajući po okruzima, najveći broj grla gaji se u Zlatiborskom okrugu (opštine Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, i Čajetina) koji daju oko 10 odsto ukupnog broja grla u Srbiji.

Prema poslednjem popisu agrara Srbije, u stajama trenutno imamo oko 725.408 goveda. Predsednik udruženja „Agroprofit“ Čedomir Keco kaže da na osnovu praznih staja, sumnja u ovu brojku goveda koju smo dobili posle poslednjeg popisa u poljoprivredi.

Proizvodnja goveđeg mesa u Srbiji u proseku uglavnom iznosi oko 73.000 do 86.000 tona mesa godišnje, što preračunato po stanovniku iznosi oko 10 kilograma. Poslednjih godina potrošnja se kreće samo od 3,1 do 3,5 kilograma po jednom stanovniku.

Potrošnja ovog mesa u Srbiji kreće se od 3,1 do 3,5 kilograma godišnje po stanovniku, što je znatno niže od evropskog proseka. U strukturi potrošnje govedina se nalazi na trećem mestu iza pilećeg i svinjskog mesa.

Upoređujući maloprodajne cene goveđeg mesa sa ostalim vrstama mesa trebalo bi istaći da je ova vrsta dosta skuplja, prosečno za oko 20 odsto od svinjskog i za 40 odsto od pilećeg mesa, što će i dalje uticati na manju potrošnju ove vrste mesa.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Envato


reklama