Francuska pozvala na ograničavanje uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

35

Francuska je pozvala na primenu ograničenja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, pridružujući se Poljskoj, što bi zvanični Kijev moglo da košta 1,2 milijarde evra manjka od trgovinskih prihoda.

Prema rečima trojice neimenovanih evropskih diplomata, ovakav potez bi mogao da poremeti pregovore o produženju pristupa Ukrajine tržištu EU na još godinu dana, prenosi briselski portal „Politico“.

Neimenovane diplomate su potvrdile da je dogovor o ovoj meri postignut između francuskog predsednika Emanuela Makrona i poljskog premijera Donalda Tuska prošle nedelje tokom sastanka na samitu Vajmarske grupe u Berlinu.

EU je uspostavila liberalizovani trgovinski režim sa Ukrajinom 2022. godine kako bi pomogla ekonomiju te zemlje tokom sukoba sa Rusijom i blokade crnomorskih komercijalnih brodskih ruta.

Međutim, nekoliko članica EU, pre svih Poljska, žalilo se da uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda snižava cene poljoprivrednih proizvoda i ugrožava domaće poljoprivrednike koji protestuju na ukrajinskoj granici, blokirajući nekoliko pograničnih punktova.

Pitanje ukrajinskog uvoza biće visoko na dnevnom redu samita lidera EU u Briselu 21. marta, navodi „Politico“.

Foto: AP/Tanjug


reklama