Francuska proglasila lov ptica lepkom nelegalnim

26

Lov ptica lepkom definitivno je proglašen nelegalnim u Francuskoj čime je stavljena tačka na višegodišnju raspravu pristalica i protivnika te sporne metode koja se smatra tradicionalnom.

Posle pribegavanja evropskom sudu koji je u martu ocenio da ta tehnika lova nanosi „nepopravljivu“ štetu svim uhvaćenim pticama, najviši upravni sud u Francuskoj definitivno je poništio sva izuzeća koja je država odobravala za takav lov, ocenivši da je „suprotan evropskom pravu“.

Metoda lova zvana „tradicionalnom“ sprovodi se u pet departmana na jugoistoku Francuske.

Ta metoda namenjena kosovoma i drozdovima sastoji se u tome da se uhvate ptice u zamku na grančicama namazanim lepkom. Tako uhvaćene ptice stavljaju se u kavez i pesmom privlače druge ptice za lovce.

Međutim, aktivisti za očuvanje životne sredine godinama se sudski bore da se to zabrani ukazujući da se radi o svirepoj neselektivnoj metodi koja dovodi do hvatanja i drugih ptica pored onih ciljanih, uključujući onih koji spadaju u ugrožene vrste.

Lovci daju uveravanja da ptice greškom uhvaćene budu očišćene i puštene nazad u prirodu.

Posle brojnih žalbi u kojima se tražilo od suda da poništi vladine ukaze o izuzeću kojim se dozvoljava takav lov u ime tradicije, sud se na kraju obratio Evropskom sudu za ljudska prava.

Evropski sud za ljudska prava u martu je odgovorio da i pored čišćenja uhvaćene ptice pretrpe nepopravljivu štetu, tako da je francuski sud doneo odluku da poništi sve izdate dozvole o izuzeću.

Sud je naveo u saopštenju da ni vlada ni savez lovaca nisu dali dovoljno dokaza da se potvrdi da druge vrste nisu ulovljene ili da će greškom uhvaćene ptice pretrpeti samo zanemarljive štete kada se očiste i puste.

Sud je dodao da jedini cilj očuvanja te tradicije nije dovoljan da se opravda davanje izuzeća od zabrane.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama