Francuski proizvođači traže od prodavnica da podignu cene hrane

60

Proizvođači prehrambenih proizvoda u Francuskoj zatražili su od trgovaca da podignu cene svoje robe za 15 do 25 odsto od početka 2023. godine zbog inflacije i većih troškova proizvodnje, objavio je list „Mond“.

Proizvođači hrane su do 1. decembra morali da predaju svoje ponude trgovačkim centrima o cenama svojih proizvoda. Trgovinski pregovori sa distributerima za postizanje dogovora o konačnim cenama proizvoda trajaće do 1. marta.

– Zahtevi za revalorizaciju proizvoda koje smo dobili od proizvođača su izuzetno visoki: između 15 i 25% za određeni broj artikala – rekao je za „Mond“ Žak Kresel iz Federacije trgovine i distributera Francuske.

Proizvođači su tražili povećanje cena od 7% za testenine i šunku, 10% za piletinu, 26% za bombone i do 30% za sokove, između ostalog, rekao je on.

Kako navodi list, pre godinu dana proizvođači su tražili povećanje cene od 7 odsto, ali je tokom pregovora ta cifra smanjena na 3,5 odsto. Ove godine, nivo rasta cena je posledica nekoliko faktora: oporavka od pandemije koronavirusa, sukoba u Ukrajini, epidemije ptičijeg gripa u Francuskoj, što je dovelo do povećanja cena sirovina, energenata, ambalaže i transport proizvoda.

Prema analizi agencije IRi, koju citira „Mond“, inflacija cena hrane u Francuskoj krajem novembra iznosila je 12%. Međutim, proizvođači napominju da to nije dovoljno da pokriju svoje povećane troškove – posebno račune za struju.

U oktobru je francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (Insee) objavio izveštaj u kojem se predviđa ubrzanje inflacije na 6,6 odsto u decembru 2022. Isto važi i za poskupljenje energenata, koje će, prema studiji, preći granicu od 20% i dostići 20,8% u decembru, što će značajno uticati na cene hrane, za koje se očekuje da će porasti na 11,7% na kraju godine.

Ranije su francuski mediji objavili da je u Francuskoj u trećem kvartalu bankrotiralo skoro 9 hiljada preduzeća, što je rekord u poslednjih 25 godina. Najviše su stradala mala preduzeća: male radnje, restorani, frizerski saloni i kozmetički saloni.

Foto: Envato


reklama