Frezija – cveta kada vi to želite

406

Freesia refracta na latinskom, a na srpskom prosto frezija, je jedna od najpopularnijih vrsta rezanog cveća, jer čak i u saksiji dugo živi, a njeni cvetovi se postepeno otvaraju i dugo krase vaš dom. Otpornije forme mogu se gajiti u bašti ili na terasi, a ako je budete pravilno negovali, nagradiće Vas pravim spektaklom predivnih boja i mirisa.

Rodu Freesia pripada oko 20 različitih vrsta zeljastih biljaka. Pripadaju porodici Perunika. Listovi su u obliku mača, a cvetovi su skupljeni u mirisne cvasti različitih, živih boja. Frezije se razmnožavaju semenom, ili češće – lukovicama braon boje.

Sadnja lukovice se obavlja u zavisnosti od toga kada želimo da biljka cveta. Lukovice treba saditi u septembru ili oktobru da bi cvetale u februaru. Ako ipak želite cvet u martu ili aprilu, sadnju treba obaviti u novembru ili decembru. Ako ih zasadite u aprilu cvetaće u avgustu, a ako ih zasadite u junu cvetaće u decembru. Moguće je čak obaviti sukcesivnu sadnju, i tako sebi obezbediti procvetalu baštu tokom cele godine.

Lukovice se sade u mešavinu baštenske zemlje i peska, na dubinu oko 5 cm, sa rastojanjem od 10 cm. Biraju se osunčana do umereno senovita mesta. Ukoliko sadnju obavljamo u saksije, punićeno ih ovim redom – sloj šljunka (radi boljeg oticanja viška vode), potom sloj mešavine zemlje i peska u odnosu 3:1. Biraju se pliće i šire saksije, prečnika do 15 cm. Cena lukovica zavisi od vrste i proizvođača, ali se okvirno kreće do 200 dinara za 10 komada.

Nakon sađenja, lukovice će početi da se razvijaju, a kada dostignu 5-6 cm, poželjno je između njih zabosti nekoliko tankih grančica radi potpore. Zalivanje treba da bude umereno, kako ne bi došlo do truljenja. Najbolje je zalivati biljke ujutru. Sa prihranom treba početi tek kada biljke niknu, u vreme intenzivnog rasta, i to hranivom koje sadrži povećan procenat kalijuma.

Kada frezija završi cvetanje, a lišće se osuši, odnosno kada počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje i čuvati ih na suvom i prohladnom mestu do narednje sadnje. Savetuje se preventivni tretman lukovica fungicidom. Kao prirodnu zaštitu možete koristiti rastvor biljke preslice.

Foto: Pixabay

 


reklama