Fruška gora bogatija za dva nova bizona – Tajfuna i Tatrenku

22

Stado bizona u Nacionalnom parku „Fruška gora“ postalo je bogatije za dva nova člana – mužjaka po imenu Tajfun i ženku po imenu Tatrenka koji su stigli iz Češke.

Stado bizona na Fruškoj gori postoji od 2022. godine, a projekat je pokrenut pre više od sedam godina posle posete stručnjaka iz Poljske.

Prema rečima zamenika direktora Nacionalnog parka „Fruška gora“ Dragana Vidovića, u superćelijskoj oluji prošle godine nastradao je mužjak Đuka i zbog toga je doneta odluka da se uvezu dva nova bizona.

– Mi smo od novembra pokrenuli novu proceduru za uvoz mužjaka i nabavku potrebnih saglasnosti od Ministarstva za zaštitu životne sredine, Naučno-veterinarskog instituta i sve ostale potrebne papire za carinu da bi bizoni bili kod nas – izjavio je Vidović za Tanjug.

Iako su bizoni Tajfun i Tatrenka prošli sve analize u Češkoj, u Srbiji ipak moraju da budu u karantinu 40 dana.

Ovde se oni adaptiraju, pogotovo na nove klimatske uslove, i vrše se analize posle naše ishrane i njihovog boravka ovde, nakon čega će biti pušteni sa četiri stare ženke u ograđeni prostor od 120 hektara.

Vidović je dodao i da dovođenje bizona iz Češke podstiče biodiverzitet regije, ali i naglašava kritičnu važnost očuvanja ugroženih vrsta.

Foto: Nacionalni park „Fruška gora“/Facebook


reklama