Fruškogorski vinogradari zadovoljni rodom

54

Vinogradari na Fruškoj gori uveliko beru grožđe, a rod će biti osam tona po hektaru, koliko je otprilike ubrano i lane.

– Godina je bila pogodna za vinogradarstvo – kaže za “Dnevnik” predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Sremski reon – Fruška gora” Gordan Bašić i dodaje:

– Nijedna sorta nije podbacila, čak očekujemo i da će grožđe biti i kvalitetnije nego prošle godine. Dugi sunčani dani su godili vinovoj lozi.

Bašić navodi da bi vinari u Udruženju proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Sremski reon –Fruška gora” trebalo da proizvedu oko 2,7 miliona litara vina.

– Lane je za nekoliko procenata bilo proizvedeno manje vina, a ove će biti više, pošto su u, međuvremenu, stasali novi zasadi vinove loze od kojih se sada može proizvoditi vino – kaže on.

Najveći broj članova udruženja, ističe, ima samo vinske sorte grožđa pa će vino biti napravljeno od celokupnog roda.

Ukoliko se dogodi da neki vinar ima višak grožđa, to će oglasiti preko udruženja i onda će kupac i prodavac sklopiti ugovor na obostranu korist.

Udruženje, ističe Bašić, ima blizu stotinu članova, od kojih je 62 registovalo vinarije, a ostali se bave, za sada, samo proizvodnjom grožđa.

Bašić spominje i podatak iz 2012. godine kada je prema popisu poljoprivrede zabeleženo da je pod vinogradima na Fruškoj gori 2.100 hektra pod vinovom lozom.

– Podatak više nije verodostojan. Za desetak godina dosta je vinograda nestalo, a, sa druge strane, ima puno primera da su podignuti novi zasadi vinove loze – kaže Bašić.

On ističe da vinari nisu uspeli da prodaju lanjsko vino zbog specifičnih ekonomskih uslova nastalih kao posledica pandemije izazvane virusom Covid–19.

– Oni koji su bili blizu turističkim centrima su zadovoljni prodajom, dok ostali nisu imali mogućnost da na taj način prodaju vino. Deo vina je prodavan posredstvom HoReCA, ali pošto su restorani radili sa ograničenim radnim vremenom i ta prodaja je bila manja. Dobar deo vinara svoja vina prodaje u velikom trgovinskim lancima – zaključuje Bašić.

Izvor: Dnevnik

Foto: Udruženje proizvođača grožđa i vina “Srem – Fruška gora”/Facebook


reklama