Gajenje blitve

34

Blitva, kao dvogodišnja biljka, u prvoj godini razvija dubok i razgranat koren, skraćenu stabljiku u listu razapetu, a u drugoj se razvija razgranata cvetna stabljika visine do 1,2 m.

Blitva nema velikih zahteva prema zemljištu i klimi. Minimalna temperatura klijanja semena je oko 5°C, a optimalna je 16-24°C. Na nižim temperaturama 5-10°C biljka sporije raste, a optimalna temperatura rasta je 16-20°C.

Ukoliko je u ranim fazama rasta i razvića izložena temperaturama 2-4°C, blitva u prvoj godini formira cvetonosna stabla.

Što se tiče zemljišta, najbolje uspeva na dubokim strukturnim zemljištima povoljnog vodnog i vazdušnog režima sa pH vrednosti 6-7.5. Može se gajiti i na blago zaslanjemin zemljištima.

Ne podnosi monokulturu na istoj parceli. Ne bi je trebalo gajiti na istom tlu najmanje 3 godine, kao ni ostale kulture iz roda Beta.

Preporuka je da se gaji posle kulture đubrene organskim đubrivom i valja joj osigurati dovoljnu količinu vode, posebno u područjima gde postoji manjak padavina ili su neravnomerno raspoređene. Tolerantna je na sušu, ali da bi se ostvarili oprimalni prinosi potrebno je tokom vegetacije obezbediti 2-5 navodnjavanja, posle kojih se plitko okopava.

Ishranu biljaka blitve trebalo bi da bude obavljena na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta.

Setva se obično izvodi direktno, ali za ranu proizvodnju može se gajiti iz rasada koji je proizveden u zastićenom prostoru.

Za direktnu setvu se koristi 10-15 kg/ha semena. Setva se obavlja na međurednom rastojanju 35-45 cm, zavisno od načina obavljanja međuredne obrade .Unutar redova razmak je 20-30 cm, što se postiže proređivanjem biljaka kada su u fazi 2-4 lista. Dubina setve je 2-4 cm.

S obzirom na to da se blitva ne gaji na velikim površinama, međurednom obradom se uništavaju biljke i održava površinska struktura zemljišta.

Sa berbom se počinje oko 60 dana posle setve ili oko 30 dana posle presađivanja. Berba se obavlja sukcesivno i traje 2-3 meseca i ostvaruje se prinos od 30-60 t/ha kvalitetnog lišća.

Lišće biljke trebalo bi što pre iskoristiti posle berbe. U hladnjačama se može čuvati 7-12 dana na temperaturi od 0°C i vlažnosti vazduha 95-98%. U specijalnim uslovima čuvanja, pri temperaturi od 0.5°C u atmosferi sa 2-3% ugljendioksida i 10% kiseonika, blitva se može sačuvati do 30 dana.

Blitva je dobra za regulisanje probave, dobar je diuretik, a preporučuje se kod malokrvnosti. Hranljivija je od spanaća.

Izvor: dipl. inž. Ljubodrag Pantelić, PSSS Užice

Foto: Pixabay, Free Images


reklama