Gajenje rukole

34

Uzgoj rukole (Eruca sativa) je sve unosniji posao kod nas jer ova biljka postaje sve popularnija, a cena joj je relativno visoka.

Rukola se uzgaja zbog svojih veoma hranjivih listova, a njen uzgoj nije uopšte komplikovan ukoliko joj se obezbedi ono što biljka zahteva.

Najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, tako da zahteva često zalivanje.

Nije zahtevna što se tiče tipa zemljišta, ali se savetuje da se izbegnu lako peskovita i srednje teška zemljišta.

Ovoj biljci odgovaraju zemljišta pH 6-6,5. Iz tog razloga potrebnno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili, još bolje, uraditi pripremu zemljišta u jesen.

Osnovna obrada se izvodi na dubinu od dvadesetak centimetara, a naročito bi trebalo obratiti pažnju na površinsku pripremu, budući da se ova povrtarska kultura seje direktno iz semena, koje je veoma sitno.

Rukola je biljna kultura koja voli hladno vreme i otporna je na mraz. Zahvaljujući tome može se uspešno uzgajati čitave godine. Sve što je potrebno za njenu setvu su dnevne temperature iznad četiri stepena. Najbolje raste na sunčanom mestu, a toleriše i hladovinu, naročito kad nastupe letnje temperature. Inače, tokom perioda vrućina preporučuje se zasenjivanje, inače će listovi biti lošeg ukusa.

Od setve do berbe trebalo bi da prođe oko četiri nedelje. Seme bi trebalo posejati na dubinu od 0,6-1 cm i sa razmakom između redova 15-30 cm, a između biljaka u redu 5-10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5-2 kg semena.

Nega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja. Kad prođe mesec i po do dva od setve, počinje berba. Čupaju se lisne rozete, a posle toga na istom mestu rukola će nastaviti da raste i nakon nekog vremena se opet bere.

Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg.

Rukola ima malo kalorija, pa predstavlja idealnu dijetalnu namirnicu. Sadrži znatne količine vitamina A, K i C, kalcijum, gvožđe, magnezijum. Dobra je za zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak, zdrava je hrana za srce i uništava kancerogene materije u organizmu.

Izvor: dipl. ing. Dragan Mijušković, PSSS Jagodina

Foto: Pixabay


reklama