Gajenje spanaća u plastenicima

58

Za gajenje spanaća u plastenicima, sa ili bez grejanja, odlučujuću ulogu ima ekonomičnost proizvodnje. Gajenje je uvek rentabilno ako je spanać međuusev u usevu paradajza, krastavca, ili paprike.

Prilikom planiranja vremena setve trebalo bi imati u vidu da sorte spanaća obrazuju rozetu za 28-42 dana.

Setva u plastenicima je gusta – 20-25 g/m2 (razmak 10×10 cm), što uz brzo nicanje čini nepotrebnom međurednu obradu useva.

U toku gajenja spanać uspeva na nižim temperaturama (10-15°C). Kad je moguće da se temperatura reguliše, onda se u toku zime i oblačnih dana održava na 10-15 stepeni danju i od 5-8 stepeni noću. Sunčanih dana dnevna temperatura može biti i 18°C, ali uz dobro provetravanje, inače preti opasnost od gljivičnih oboljenja. Pri oblačnom vremenu povećano je nakupljanje nitrata,

Spanać je neophodno redovno zalivati svakih 7-10 dana (10-15 mm/m2), a slabo razvijen usev trebalo bi jednom prihraniti, najbolje kompleksnim tečnim đubrivom, nego čistim azotom (koji najbrže povećava rast) zbog već pomenutog svojstva spanaća da nakuplja nitrate.

U zaštićenom prostoru trebalo bi gajiti sorte rezistentne prema Peronospora farinosa, a samo izuzetno (zbog kratke vegetacije) primeniti fungicid na bazi propineba, odnosno na bazi iprodiona protiv sive i bele truleži. Izuzetno se može koristiti i herbicid na bazi propizamida protiv korova.

Spanać se bere ubiranjem pojedinačnih listova. Ostavlja se aktivni vegetativni vrh (središnji deo biljke) koji dalje stvara listove, ili se bere cela rozeta. Prinos se kreće od 1,5-2,5 kg po metru kvadratnom.

Foto: Pixabay


reklama