Gde su nestali beogradski vrapci?

30

Bili su simpatičan simbol Beograda. U takmičenju za najautentičniji suvenir grada jedno vreme su vodili. A onda su utihnuli, nestali sa naših prozora, iz ulica. Gde su nestali beogradski vrapci?

Nekada su predstavljali simbol Beograda, danas, vrabaca gotovo i nema. Stručnjaci tvrde, oterali smo ih mi – ljudi.

– To vreme i taj Beograd u kojem je vrabac bio simbol Beograda je nestalo, i taj Beograd polako nestaje i menja se. Ono što mi znamo, a što potvrđuju studije i kod nas i u Evropi, pre svega, govori o negativnom uticaju ljudi. Mi sada parkove prilagođavamo sebi, ako i pošumljavamo parkove to je uglavnom nekakvo drveće, a za vrapce je neophodno da postoji različito žbunje, gde se oni zapravo sklanjaju, okupljaju – objašnjava Uroš Stojiljković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica i dodaje da su u pitanju ptice koje funkcionišu u jatu.

Prema rečima dr Saše Marinkovića, iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, činjenica je da ih poslednjih godina ima manje, a razloga za to je više.

– Jedan od razloga je što ima manje rasutog đubreta po gradu, jer se on hranio tim, onim starim hlebom kod kioska sa viršlama, tako da je bio prisutniji. S druge strane, ove nove zgrade su staklene i fasade su praktično zatvorene, tako da za vrapca nema mesta. On se obično krio u krovovima kuća, u terasama gnezdio. Sad je to dosta skučeno tako da ima manje prostora za gnežđenje – kaže Marinković.

Smeta im i buka, zagađen vazduh, nedostaje im žbunje… Trenutno ih je najviše u Hajd parku, Zvezdarskoj i Bajfordovoj šumi, pored reka. Ako cvrkut čujete ranom zorom, budite srećni, jer to znači da im se vaša terasa dopada.

– Ukoliko želite vrapce u svojoj okolini postavite soliter za vrapce. To je jedna kućica za vrapce za tri porodice, ali svako ima ulaz sa svoje strane. Posadite neko žbunasto bilje, recimo orlove nokte, to jako lepo miriše, a pravi žbunje koje oni obožavaju. Posadite živu ogradu, forziciju. To je grm koji prvo cveta žutom bojom u proleće, a kasnije olista tako da biće bolje i vama i vrapcima – predlaže Uroš Stojiljković.

Uroš dodaje da im hleb baš ne prija. Ponudite im zrnevlje. Ove ptice vole proso, suncokret i žitarice. Biće vam zahvalne, a možda vas i pozdrave svojom pesmom. Pa, možda opet jednom postanu simbol Beograda.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay, Pexels


reklama