„Gljivarska trpeza“ na Adi Ciganliji 15. juna

181

„Gljivarska trpeza“, gastro manifestacija na kojoj će okupljeni moći da uživaju u jelima od pečuraka, održaće se u subotu 15. juna na piknik terenu Ade Ciganlije.

Ova svojevrsna čukarička gulašijada počinje u 11, a trajaće sve do 17 časova. Posetioce očekuje bogat muzičko-zabavni program, kao i takmičenje u pripremi jela od gljiva.

Kao pravo bogatstvo biljnog sveta, mesto gde je utvrđeno više od 450 vrsta biljaka i 250 vrsta gljiva, jedino zaštićeno stanište gljive “srebrna zvezdača”, koja je strogo zaštićena vrsta u Republici Srbiji, Ada Ciganlija ugostiće gljivarska društva iz cele Srbije, sa istoka, zapada, severa i juga, počev od Bora, Kraljeva, Novog Sada, pa do Niša, Vlasotinca i Vranja. Tokom manifestacije, posetioci će moći da vide raznorazne proizvode od gljiva, razne vrste gljiva kojima su ove vremenske prilike veoma pogodovale, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva, kao i da probaju gljivarski gulaš, takozvni “gljivaš”, i gljivarske delikatese.

Nadmetanje će biti organizovano u četri kategorije: čorbasta jela, gulaš, pleh roštilj i slatko.

Uzorci se predaju žiriju u 13, a pobednik će biti proglašen u 15 časova.

Ova manifestacija se održava u organizaciji TO Čukarica i Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, a pokrovitelj je opština Čukarica.

Izvor: TO Čukarica

Foto: Pixabay


reklama