Govedina iz BiH stiže na trpeze u UAE, a uskoro i na nova tržišta

25

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), što domaći poljoprivredni proizvođači tumače kao veliki pomak te kažu da je sada na državi da farmerima garantuje otkupne cene koje će biti tržišne, ali i da poveća podsticaje za ovu proizvodnju.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da su dosadašnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor.

– Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH – poručio je Košarac.

On je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren pošto su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dve zemlje, te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz UAE.

– Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u skladu s usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz taj posao mogle neometano da vrše – naglasio je Košarac nakon sastanka s direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sprovodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje te razvoja poljoprivrednog sektora.

– S tim u vezi želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata s Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je reč o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda – naveo je Košarac.

Da je novo tržište značajno za poljoprivredne proizvođače, smatra i Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

– Svako novo tržište je veliki pomak za BiH, sada je na državi da animira ljude da se vrate toj proizvodnji, jer je zaista mnogo poljoprivednika odustalo zbog ekonomske neisplativosti – kazao je Bićo.

On dodaje da bi država sada trebalo više time da se pozabavi, da poveća podsticaja za ovu proizvodnju, ali i da farmerima garantuje otkup.

– Odnosno, treba da garantuje otkupnu cenu koja je tržišna, da farmer može sa svojom proizvodnjom da opstane – zaključio je Bićo.

Da otvaranje novih tržišta doprinosi boljem plasmanu domaćih proizvoda kaže i Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

– Svaki izvoz i svako novo tržište doprinosi boljem plasmanu, ali poneseni lošim iskustvima plašimo se da neko to ne zloupotrebi i da monopolisti ne iskoriste u datom momentu solidnu cenu, koja bi bila prihvatljiva za farmere pa da čim cena počne do raste dođe do prekida izvoza – kazao je Marinković.

Izvor: Nezavisne

Foto: Unsplash


reklama