Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine skuplja za 1.000 dinara

533

Cena prve klase goveđe pršute kod proizvođača u Mačkatu biće ove godine 3.000 dinara, kaže za Biznis.rs prošlogodišnji osvajač zlatne medalje za najbolju goveđu pršutu na legendarnoj Pršutijadi u zlatiborskom kraju Mitar Marić.

On podseća da je prošle godine ta ista pršuta koštala 2.000 dinara, ali ističe i da se proizvođači suočavaju sa velikim problemima. U kalkulaciji cene najveći problem im predstavlja cena živog mesa.

Nedostatak goveda, koja su ranije bila zaštitni znak na obroncima zlatiborskog okruga, proizvođače iz Mačkata je naterao da kvalitetno meso potraže u drugim krajevima Srbije. Po kvalitetu su se istakla mačvanska sela u okolini Šapca i Loznice, gde odlaze u kupovinu, ali je sada kilogram junetine poskupeo sa dva na tri evra, a u kalkulaciju ulazi i transport.

Na pitanje kako pomiriti kupovnu moć građana i prodajnu cenu proizvoda, Marić kaže da očekuje da će stalni kupci koji cene kvalitet naći novac za ono što im odgovara.

– Ako u proizvodnji poštuješ kvalitet, kupci će to znati da cene i nećeš imati problem sa plasmanom proizvoda – smatra Marić.

On dalje objašnjava da ne postoji posebna receptura za proizvodnju pršute u Mačkatu. Uz sudar ruže vetrova kontinentalne i mediteranske klime, na idealnoj nadmorskoj visini, za proizvodnju je potrebno kvalitetno meso koje se dobro usoli i suši na bukovom drvetu. Ovaj proces se poštuje vekovima, bez dodatne filozofije i matematike. Proces proizvodnje traje dva meseca.

Mitar Marić ponosno ističe da je Mačkat i van granica naše zemlje prepoznat po goveđoj pršuti i jagnjećem pečenju. Požalio se na brojne falsifikate na tržištu koji se reklamiraju kao proizvodi iz Mačkata.

– Na beogradskim pijacama sam nailazio na prodavce koji nude pršutu iz Mačkata, a da ih nikada nisam video ni u prolazu kroz moje selo – prenosi Marić.

Upravo iz tog razloga smatra da je inicijativa opštine Čajetina o zaštiti geografskog porekla proizvoda iz Mačkata, uz neophodnu modernizaciju proizvodnje, veoma značajna za prepoznatljivost na tržištu.

Zaključuje da se na taj način dodatno čuva tradicija proizvodnje dobre pršute i specifičnost ponude Mačkata, Čajetine i Zlatibora.

Izvor: biznis.rs

Foto: Facebook


reklama