Grad Kikinda i poljoprivrednici uređuju atarske puteve

59

Uz podršku Grada Kikinde sprovodi se inicijativa poljoprivrednika koji sami uređuju atarske puteve, a sve kako bi im pristup parcelama bio znatno bolji.

Najveći problem sa kojim su se suočavali svakako su uzurpirani poljski putevi, koji su preorani ili suženi, tako da bi uređenje trebalo da olakša kretanje mehanizacije po ataru. Inicijativu je pozdravio i Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice.

– Grad Kikinda je podržao inicijativu poljoprivrednih proizvođača u vezi sa uređenjem atarskih puteva i to bi trebalo raditi svake godine, s proleća i jeseni, kako bi putevi bili u funkciji, a ratari imali bolji pristup parcelama. Mi ćemo obezbediti naftu za svih 10 katastarskih opština, dok će poljoprivrednici uređivati atarske puteve – istakao je Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj svim vlasnicima, odnosno korisnicima poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kikinde izdao je obavešenje u kojem se navodi da je zabranjeno preoravati, sužavati, prekopavati, zasipati poljske puteve, odnosno poorati i oštetiti poljski put prilikom obrade poljoprivrednog zemljišta.

– To je regulisano sa dve gradske odluke. Jedna se tiče uređenja nekategorisanih puteva gde je upravljač atarskim putevima Javno preduzeće, dok se druga odluka odnosni za zaštitu poljoprivrednih imanja. Na osnovu tih odluka i samih zabrana koje su navedene, treba ih se i pridržavati – dodala je Miroslava Narančić, sekretarka kikindskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprvredu i ruralni razvoj.

Foto: Grad Kikinda


reklama