Gradina – dobra, a zaboravljena sorta maline

1589

Selekcioneri prof. dr Petar Mišić, Vojin Bugarčić, dipl. inž. i dr Milomir Tešić ukrštali su moling eksploit (Malling Exploi) i rubin (Rubin) i tako stvorili gradinu – koja je za novu sortu maline priznata 1973. godine.

U pitanju je jednorodna i vrlo bujna sorta. Stvara veliki broj izdanaka svetle boje. Jednogodišnji izdanak je čvrst i malo povijen na sredini. Na jednogodišnjim izdanicma stvara se veliki broj sekundarnih pupoljaka (73,8%). Trnovitost je dosta izražena. Na dvogodišnjim izdancima razvija se prosečno 19 rodnih grančica, koje su srazmerno duge (45 cm), ali se pod teretom roda ne lome.

Samooplodna je i vrlo rodna sorta. Vreme kretanja vegetacije srednjerano. Cveta srednjepozno. Osetljiva je prema ljubičastoj pegavosti izdanaka koju izaziva Didymella aplanata. Pokazuje visok stepen otpornosti prema bolestima izdanaka i plodova koje izaziva Botrytis cinerea. Sporadično se javljaju manje kolonije lisnih vašiju Aphis idaei i Amphorophora rubi ssp. idaei, koji su vektori ekonomski najštetnijih virusa maline. Tolerantna je prema ovim virusima.

Plod je krupan, čvrst, mase oko 4 g. Oblik ploda zarubljeno-kupast, crvene boje. Broj koštunica u plodu oko 120. Plod je harmoničnog ukusa. Sadrži 6,1% šećera, 1,7% kiselina.

Sazreva srednje rano do srednje pozno. Plodovi u cvasti sazrevaju približno istovremeno, tako da ima kraći period zrenja (oko tri nedelje). Lako se bere. Ponašanje pri transportu je zadovoljavajuće.

Gradina je pogodna za upotrebu u svežem stanju, smrzavanje i različite vidove prerade. Umereno se širila u valjevskom i čačanskom malinogorju, ali se danas praktično i ne gaji. Gajena je i na jugoistoku Francuske.

Izvor: Institut za voćarstvo

Foto: Institut za voćarstvo


reklama