Grašak iz Bijeljine za tržište Evropske unije

23

Poljoprivredno dobro „Semberija“ proizvelo je u ovoj godini grašak na površini od 36,3 hektara, a direktor ovog dobra Branimir Andrić izjavio je za portal InfoBijeljina da će deo količina otkupiti preduzeće „Sava Semberija“, dok će deo verovatno završiti u zemljama Evropske unije koja poslednje tri godine beleži nestašicu ove mahunarke.

– Setvu smo obavili sa pet sorti, u tri roka, da bi rod ove kulture i njeno skidanje bili adekvatni, odnosno da bismo dobili najbolji kvalitet. Određene količine graška obuhvaćene su toplom preradom u „Savi“, a veći deo smo usmerili u hladnjaču Mlekare „Dule“ iz Dragaljevca, gde grašak ide na takozvano „šok zamrzavanje“ pri temperaturi od minus dvadeset i šest stepeni Celzijusovih. Prema mojim informacijama, Evropskoj uniji, odnosno skandinavskim zemljama koje podmiruju njene potrebe, nedostaje graška, pa se nadamo da ćemo im prodati određene količine – rekao je Andrić.

On je naveo da PD „Semberija“ očekuje ukupni rod graška od 330 do 350 tona, ali da će konačni prinos ipak odrediti visoke temperature koje su ove sedmice pogodile celu BiH.

– Temperatura iznad 35 stepeni Celzijusovih dovodi do prekida vegetacije kod graška, prestanka života, ili naglog zrenja. Naglo zrenje daje kvalitet koji nije adekvatan za zamrzavanje, a možda ni za toplu preradu. Zbog toga trenutno pokušavamo da sačuvamo grašak, navodnjavamo ga svakodnevno, i ako uspemo da prevaziđemo taj problem, imaćemo očekivani prinos – istakao je Andrić.

Kad je reč o otkupnoj ceni graška, on naglašava da je sa preduzećem „Sava Semberija“ dogovorena cena od 0,65 feninga po kilogramu, a da je cena na tržištu EU 0,75 evro centi.

– Cena postignuta sa „Savom“ je relativno dobra, jer je prošle godine u Srbiji dostizala 0,55 feninga. Zamrznuti grašak je probran, obrađen, očišćen, upakovan, pa je njegova cena veća – dodao je Andrić.

On kaže da na pakovanju graška trenutno rade po četiri radnika u dve smene, a da će posle potpunog skidanja ove kulture sa njiva uslediti poslovi na žetvi pšenice i uljane repice.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay


reklama