Guzmanija – tropska lepotica

998

Guzmanija (Guzmania lingulata) je ukrasna biljka poreklom iz južne Indije i Latinske Amerike. Pripada porodici Bromeliaceae, tako da je u bliskom srodstvu sa ananasom. Ova tropska lepotica je sve popularniji ukras domova u našoj zemlji, i već se može naći u ponudi brojnih cvećara. Uz malo truda i pravilne nege, cvet guzmanije će krasiti i vaše prostorije. 

Guzmanija je epifita i stvara brakteje koje žive po nekoliko meseci, i vrlo su lepe, upadljive i žive boje, obično crvene, pink ili oranž. Ovo cveće raste do 25 cm, i živi do tri godine. Cveta uglavnom leti, a zanimljiva je činjenica da su cvetovi neupadljivi i traju dan-dva. Ono što se uglavnom smatra cvetom na ovoj biljci su zapravo priperci, odnosno modifikovani listovi, i oni uz dobru negu, mogu trajati i do godinu dana.

Ovoj tropskoj lepotici gode mesta koja su svetla, ali opet ne izložena direktnom suncu. Optimalna temperatura iznosi 15-18 stepeni zimi, odnosno oko 24 stepena leti. Prihrana joj nije neophodna. Naša preporuka je da je postavite blizu istočnog prozora, gde će je obasjati jutarnje sunce, a opet, neće biti izložena snažnoj insolaciji tokom dana. Što se potreba za vodom tiče, leti se zaliva 2-3 puta sedmično, a zimi će joj biti dovoljno jedno zalivanje u nedelju dana. Ipak, u toku cvetanja traži nešto više vlage.

Razmnožavanje se vrši preko svojevrsnih izdanaka – mladica, minimalne dužine 15 cm. Pelcer se od matične biljke odvaja pažljivo, sa žilama, i sadi u manje saksije. Sadnja se obično vrši u proleće. Poželjno je zemlju u saksiji prekriti sa malo mahovine, koju treba redovno kvasiti. Mlade biljke se samo jednom presađuju, kada prerastu male saksije. Pri presađivanju je potrebno voditi računa da se zemlja ne sabije previše, jer Guzmanije vole propusno tlo.

Ukoliko primetite da se vašoj Guzmaniji suše listovi, treba da znate da je to simptom nedostatka vlage u vazduhu. U tom slučaju biljku treba što češće orošavati – odstajalom vodom ili kišnicom. Suprotno tome, ako biljka počne da truli, preterali ste sa zalivanjem, pa treba redukovati vodu dok se ne vrati u normalno stanje. Često se dogodi da Guzmaniju napadnu lisne vaši, a glavni simptom je lepljivost i menjanje oblika listova. Rešenje za vaši su sistemični insekticidi, koje možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.

Važno je da znate i to da guzmanije posle cvetanja odumire, te da nije reč o nekoj bolesti, već o prirodnom životnom ciklusu biljke. I, za kraj, par saveta za uspešno gajenje:

  • Redovno brišite prašinu sa listova mekanom, blago nakvašenom krpicom ili sunđerom. Vodite računa da na tkanini ne bude nikakvih hemikalija osim vode.
  • Za vreme orošavanja, držite rasprskivač na udaljenosti od 15cm.
  • Kada listovi uvenu, odsecite ih oštrim nožem, tik uz ivicu zdravog tkiva.
  • Za presađivanje odaberite zemlju sledećeg sastava: 1:1:1 (treset, rečni pesak i listovka)

Foto: Cover Images


reklama