„Heineken“ zabeležio pad prodaje piva u trećem kvartalu za 4,2 odsto međugodišnje

38

Holandska kompanija „Heineken“ objavila je da je prodaja piva u trećem kvartalu pala za 4,2 odsto međugodišnje pošto je kompanija napustila rusko tržište.

Prodaja „Heinekenovih“ piva u Evropi je pala za 8,6 odsto međugodišnje, u regionu Afrike, Bliskog istoka i Istočne Evrope za 15,4 odsto, dok su svetle tačke bile Severna i Južna Amerika – prodaja je tamo porasla za 2,2 odsto.

Obim prodaje piva u periodu od januara do septembra je pao za 5,1 u odnosu na isti period lane, prenosi CNBC.

Prihod „Heineken“ u trećem kvartalu je uprkos padu prodaje porastao za dva odsto na 9,604 milijarde evra zbog toga što je ova firma u međuvremenu povećala cene svojih proizvoda.

„Heineken“ u svom finansijskom izveštaju za treći kvartal nije saopštio dodatne detalje, ali je naveo da su glavni uzroci pada prodaje izlazak iz Rusije i pad prodaje u Vijetnamu.

– Vidimo da se naše poslovne performanse poboljšavaju, iako je to nešto sporije nego što želimo – rekao je izvršni direktor „Heinekena“ Dolf van den Brink.

On je dodao da kompanija registruje manju potražnju potrošača na tržištima koja se suočavaju sa „izazovnim makroekonomskim uslovima“.

„Heineken“ je, između ostalog, vlasnik brendova Amstel, Tajger, Sol, Desperados i Bira Moreti.

Foto: Pexels, Pixabay


reklama