Hereford rasa goveda

121

Hereford rasa je nastala u istoimenoj pokrajini u zapadno-centralnom delu Engleske, a potiče od autohtonog krupnog goveda crvene boje i dugih rogova.

Obeležja savremenog hereforda izgradila je grupa uzgajivača tokom 18. veka primenom metoda odabira i uzgoja u srodstvu, pri čemu je dobijeno govedo koje rano stasava, nešto kraćih nogu i bolje tovne sposobnosti. Vrlo je brzo postala jedna od popularnijih rasa u Velikoj Britaniji.

Hereford je dosta adaptibilan, otporan i često se može držati cele godine na otvorenom.

Ova rasa spada u šarene rase sa stalnom šarom. Osnovna boja je crvena sa belim poljima u vidu bele šare koja se proteže od grebena, ide gornjom stranom vrata preko potpuno bele glave, donjeg dela vrata, grudi, ventralne strane trbuha, prepona, sa redovnom pojavom belih donjih delova nogu i kićankom na repu. Šara se dominantno prenosi na potomstvo. Postoji šuta i rogata varijanta hereforda.

Izvorni oblik hereforda je rogat, iako postoje sojevi bez rogova, koji su nastali kao posledica ukrštanja sa angusom i čelovej govedom. Visina grebena kod krava je prosečno 136 cm, a bikova 150 cm. Masa tela odrasle krave u priplodnoj kondiciji je 650-730 kg, a bikova 850-1.000 kg. Proizvodnja mleka krava nije visoka i iznosi 1.200-2.000 kg, što je dovoljno za prehranu teladi.

Teljenja nisu teška, a masa teladi pri rođenju je 30-35 kg. Uzgaja se u čistoj krvi i koristi se za ukrštanje sa mlečnim rasama radi dobijanja teladi i junica za sistem „krava-tele“. Danas se uzgaja po čitavom svetu, čemu su pogodovale njegove povoljne sposobnosti adaptacije na prirodne i hranidbene uslove (efikasno iskorišćava i najlošiju pašu) i otpornost na bolesti.

Izvor: dipl. inž. Dejan Stanković, PSSS Užice

Foto: Free Images


reklama