Herpes krivac za pomor ribe na Paliću

121

Za masovno uginuće ribe na jezerima Palić i Ludaš, koje se svake godine dešava krajem proleća ili početkom leta, kriv je ciprinidni herpes virus tip 2, pokazuje istraživanje Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.

Tokom prošle godine, u šest navrata kontrolisano je po 30 jedinki babuške.

– Reč je o virusnoj infekciji koja napada babuške u Palićkom i Ludaškom jezeru. Do sada nije bilo poznato koji su uzroci uginuća. Kao razlozi su se ponavljali loše stanje vode i prirodnog okruženja jezera. Kada bi se ove situacije dešavale u budućnosti postavilo bi se pitanje da li je ono što „Ecolacus“ – „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ radi opravdano ili uzaludno – objašnjava dr Marko Stojčić, zamenik šefa projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ zadužen za investicije, i dodaje:

– Uz unapređenje rada prečistača, izgradnju kanalizacione mreže i zaštitnog pojasa, veliki investicioni deo projekta je biomanipulacija, odnosno selektivni izlov babuški. Pomor ribe je prošle godine bio bar pet puta manji nego pretprošle.

Obaveza tima naučnika bila je da jednom za svagda utvrdi razlog uginuća ribe, koje se javlja u jezerima Palić, Ludaš i Zobnatičkom kod Bačke Topole.

– Analize su se vršile na različite načine, bilo je potrebno uraditi histološke rezove i naći oštećenja tkiva. Potom je PCR testovima utvrđeno prisustvor herpes virusa tipa 2. Ovaj virus ne predstavlja pretnju za zdravlje ljudi i drugih riba, a napada samo babuške svih starosnih kategorija. Najveći mortaitet je ustanovljen kada je voda u rasponu od 20 do 25 stepeni, zagrevanjem vode on se smanjuje. Do pojave virusa dolazi zbog spoljašnjeg faktora stresa, kao što su nagla promena temperature, mrest i prenamnoženost populacije . objašnjava Stojčić.

Selektivni izlov babuški nastaviće se i ovoga juna, kako bi se razredila populacija babuški i kako bi ona došla sa sadašnjih 500 na 150 kilograma po hektaru.

– Ovaj posao ćemo obavljati sve dok populacija smuđa i drugih riba ne poraste toliko da na prirodan način kontroliše riblju populaciju – priča Stojčić.

Projekat „Ecolacus“ završava se ovoga leta i od poslednjih radova trebalo bi da prođe devet meseci kako bi se videli rezultati. Jezerska voda i dalje nije pogodna za kupanje, ali po najavama nadležnih, već idućeg leta ona bi trebala da bude adekvatnih hemijskih karakteristika i bezbedna za kupače.

Sprovođenje projekta „Ecolacus“ omogućiće da se vrati prirodna ravnoteža u narušeni ekosistem jezera Palić i Ludaš. Sredstva za finansiranje projekta čine bespovratna sredstva od Vlade Nemačke, kojima upravlja KfW – Nemačka razvojna banka, u iznosu od 6,5 miliona evra i milion evra koje obezbeđuje lokalna vlast Grada Subotice, koji se koriste za otkup zemljišta i isplatu kompenzacije, i kao i doprinose u naturi. Za više informacija, posetite www.zastitapalicludas.rs.

Foto: zastitapalicludas.rs


reklama