Higijenom protiv salmonele

17

Poslednjih meseci u nekim evropskim zemljama i Kanadi zabeleženo je više od 300 slučajeva salmoneloze koji su međusobno povezani.

I u Velikoj Britaniji porastao je broj slučajeva zaraze zbog pronađene bakterije (Salmonella enteritidis) u smrznutom pohovanom živinskom mesu. Iako se ona ubija dubokim zamrzavanjem, ipak može ostati zarazna na nižim temperaturama. Prema „Eureka alertu”, u Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva početkom juna porastao na više od 20 u šest saveznih država. Prošle godine je u toj zemlji bilo ukupno 10.000 prijavljenih slučajeva. Većina je bila uzrokovana konzumacijom kontaminiranih namirnica.

Trovanje hranom može se izbeći posvećivanjem posebne pažnje higijeni prilikom pripreme sirovog živinskog mesa. Tokom ove krize ljudi su više kuvali kod kuće, ali su koristili i smrznute proizvode. Kako bi se sprečilo trovanje, hranu, naročito onu koja sadrži sirovo živinsko meso, trebalo bi dobro termički obraditi. Rizik od obolevanja je veći za decu i starije, upozorio je prof. dr Andreas Hensel.

Istraga je pokazala da ova vrsta hrane može biti kontaminirana patogenima. Naime, 2018. godine ova bakterija je pronađena u 5,6 odsto pregledanih uzoraka pilećeg mesa, a kampilobakterija u svakom drugom uzorku. Iz tog razloga nadležni su preporučili poštovanje preporuka o pripremi mesa i proizvoda od živine. Ove bakterije se inače uništavaju tokom termičke obrade, ali se takođe mogu kontaminirati ruke i radne površine na kojima se priprema jelo. Pošto se salmonela može razmnožavati na temperaturama višim od 7 stepeni Celzijusa, poseban je rizik od hrane koja se drži u frižideru, poput salate i deserta.

Na pitanje kakva je situacija sa salmonelom u Srbiji za ovu i prošlu godinu, u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” rekli su za „Politiku” da su salmoneloze u Srbiji pojedinačno najčešće crevno zarazno oboljenje, sa ukupno 624 slučaja registrovana u 2020. godini.

– Kao i kod većine crevnih infekcija, i kod salmoneloza se uočava sezonski karakter, odnosno, bolest se češće javlja tokom toplih meseci, od maja do oktobra – kažu u ovoj ustanovi i ističu da se ne uočava povećanje broja obolelih od salmoneloza u Srbiji, a da do sada u 2021. godini nisu registrovane ni epidemije te bolesti.

Opšta higijenska pravila:

– Sirove proizvode od peradi i drugu hranu treba odvojeno čuvati i pripremati
– Sveže živinsko meso čuvati na najviše četiri stepena Celzijusa i konzumirati do datuma upotrebe koji je naveden na pakovanju
– Odmrzavati bez pakovanja u frižideru
– Pažljivo odložiti ambalažu i vodu koja je nastala odmrzavanjem
– Ne preporučuje se pranje mesa jer voda koja prska može proširiti klice. Zato je bolje direktno ga obraditi ili natapkati papirnim ubrusom
– Pribor i površine koji su došli u dodir sa sirovim proizvodima i vodom za odmrzavanje moraju se temeljno očistiti toplom vodom i deterdžentom za pranje
– Dobro očistiti ruke toplom vodom i sapunom između svakog koraka pripreme.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama