Hladnjačari dogovorili kredit za isplatu prošlogodišnje maline

183

Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ dogovorili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da se nagomilani problemi u domaćem malinarstvu reše obezbeđivanjem kredita od dve milijarde dinara, putem kojih će se u potpunosti isplatiti prošlogodišnji rod.

Prema postignutom dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru biće obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, i sa grejs periodom.

Da bi se sredstva opredelila na sednici Vlade Srbije i realizovala, dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

– Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu je u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru – kazao je za „Novu ekonomiju“ Božo Joković, predstavnik udruženja „Naše voće Srbije“.

On kaže da je opcija koja je sada dogovorena u saradnji sa Vladom Srbije „spas od trenutne loše situacije u malinarstvu“, a da brzo stiže i vrlo teška sezona berbe.

Prema konačnom dogovoru, u kabinet ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković do ponedeljka će se dostaviti konačan spisak dugovanja, sa sporazumom male hladnjače i svakog proizvođača registrovanog privrednog gazdinstva, a koje su potpisale obe strane.

Jokovića je ocenio da je malina „jedino sigurna kao izvozna roba“ i da „predstavlja ekonomsku sigurnost za pola miliona stanovnika Srbije, od Drine do Surdulice“.

– Od danas krećemo sa pripremom dokumentacije i u utorak ćemo je predati direktno ministarki Tanasković, koja će da realizuje ostalo sa svojim kabinetom – dodao je Joković.

Kako je rekao Joković, naredni sastanak u Vladi Srbije održaće se sledeće nedelje, a tema će biti poremećaji koji se već godinama javljaju na tržištu maline.

– Proizvođači koji nisu isplaćeni moraju da shvate da male hladnjače koje su do sada sačuvale malinu na lageru i nisu je prodale niti su novac usmerile na drugu stranu, ni jednim potezom nisu imali nameru da ih obmanu i ne plate svoje komšije i dugogodišnje saradnike, proizvođače maline – dodao je Joković.

On je izjavio i da većina malih hladnjača i zadruga ima svoju sopstvenu proizvodnju maline i preko udruženja „Naše voće“ i sa ministarsvom, Vladom i kabinetom predsednika pokušavaju da nađu rešenje.

– Svi smo uvereni da je reč predsednika države, premijerke, ministarke poljopivrede da je izvesno da niko neće promeniti. Nova sezona je na pragu, moramo svi oprezno i odgovorno da se ponašamo. Da se ne ponovi (prošla) sezona, i da se nastavi u pravcu razvoja malinarstva – dodao je Joković.

Cena maline prošle godine je bila rekordna, od 500 do 600 dinara po kilogramu, ali je kasnije stala njena prodaja, pa je dosta malinara ostalo neisplaćeno.

Pregovori Udruženja „Naše voće“ sa državom o rešenju za taj problem trajali su od početka februara.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Naše voće Srbija/Nova ekonomija, Envato


reklama