Hladno ceđeno ulje suncokreta

87

Hladno ceđeno ulje suncokreta je ulje koje se dobija mehaničkim presovanjem sirovog semena suncokreta, bez upotrebe visokih temperatura. Ceđenjem dobijamo bistru žutu tečnost prijatnog i karakterističnog mirisa i ukusa.

Ovaj postupak omogućava da ulje zadrži sve svoje nutritivne vrednosti, uključujući vitamine, minerale i antioksidante.

Hladno ceđeno ulje suncokreta je bogato vitaminom E koji je snažan antioksidant. Sadrži i vitamin B-tiamin, i važan je izvor omega 6- i omega 9-masnih kiselina.

Omega 6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da ih organizam ne može sam proizvesti i moraju se unositi putem ishrane. Ove kiseline su važne za zdravlje srca, mozga i kože.

Svest o suncokretu kao sirovini za dobijanje izuzetno zdravog biljnog ulja je smanjena, a na tržištu su najviše dostupna rafinisana ulja. Rafinisana ulja su ceđena na određenoj temperaturi uz upotrebu hemijskih rastvarača. Ova ulja su jevtinija i imaju duži rok trajanja, i pogodna su za termičku obradu.

Prednosti hladno ceđenog suncokretovog ulja nad rafinisanm je višestruka. Ovo bilno ulje je zdravija varijanta u ljudskoj ishrani jer presovanjem zadržava više hranljivih sastojaka i ima viši nivo monozasićenih masnih kiselina, koje zajedno sa vitaminom E čine ovo ulje snažnim antioksidantom.

Prednosti su još i visoka tačka dimljenja, što znači da se može koristiti na višim temperaturama bez da se razgrađuje i stvara štetne materije, a ima bolji ukus i aroma. Mane su što su ova ulja skuplja, imaju kraći rok trajanja i nisu pogodna za termičku obradu.

Hladno ceđeno ulje suncokreta ima blag orašast ukus i miris, i koristi se u ishrani za poboljšanje ukusa raznih salata, dresinga, sosova, jela od povrća, pirinča i pečuraka.

Svakodnevna upotreba doprinosi poboljšanju ljudskog organizma i ima zdravstvene prednosti kao što su: smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava nivo holesterola, ublažava upale.

Ulje suncokreta ima primenu u kozmetičkoj industriji za negu kože lica i tela, poboljšava zdavlje kože i regeneriše ćelije kože.

Izvor: Dipl. inž. Vesna Jevtić, PSSS Jagodina

Foto: Envato, Freepik


reklama