Hleb bez brašna – zdrav i ukusan

1618

Hleb je simbol duše kuće i porodične sloge. U našem, a i drugim slovenskim narodima zadržao se običaj da se gost dočeka hlebom i solju, što mu poručuje da je dobrodošao i da mu se u tom domu ništa nažao neće desiti.

Ipak, moderan način života donosi sa sobom stres, i brojne bolesti koje on izaziva. Sve češća je pojava alergije na gluten, dijabetesa, insulinske rezistencije, gojaznosti i ostalih pošasti novog doba. U tom smislu se sve više izbegava upotreba belog brašna i dizanih testa sa kvascem. Ipak, to ne znači da se morate odreći hleba. Ova namirnica se može pripremiti na potpuno zdrav način, koristeći prirodne, neprerađene sastojke. Zato, uživajte u hlebu bez brašna i kvasca i zaboravite na brigu za svoje zdravlje. Ovaj hleb ne samo da vas neće ugojiti, već će pomoći vašoj probavi, kao i prirodnom regulisanju šećera u krvi.

Potrebno vam je: 4 jaja, 100 ml vode, 90 grama oraha, 90 grama semena lana, 90 grama semenki suncokreta, 90 grama semena susama, 90 grama semena bundeve, malo soli i pola kašičice sode bikarbone. Umutite jaja, a potom dodajte so, sodu bikarbonu i vodu. Sa druge strane, sameljite sve semenke u fini prah. Spojite sve zajedno i umesite hleb. Kako bi obogatili ukus, možete koristiti brojne začine poput ruzmarina, lavande, kurkume i origana. Takođe, slobodno dodajne cele semenke koje će hlebu dati lepšu teksturu.

Ovaj hleb se peče 50ak minuta na 180 stepeni.

Foto: Pixabay


reklama