Hoće li se ekologija izučavati kao poseban predmet u školama?

21

Ekološko udruženje „Može bolje“ predstavilo je u Kragujevcu inicijativu za uvođenje ekologije kao izbornog predmeta u osnovnim školama, u cilju boljeg razumevanja neophodnosti zaštite i očuvanja životne sredine. U ime Grada Kragujevca promociji je prisustvovao Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

„Cilj delovanja ove organizacije usmeren je na sve oblasti zaštite životne sredine, očuvanje prirodnih resursa i podizanje ekološke svesti kod ljudi, počevši od najranijeg uzrasta, zbog čega je ovakva inicijativa i pokrenuta“, objašnjava Vladan Perović, predsednik Skupštine Udruženja građana „Može bolje“. Nakon osnivanja inicijativnog odbora, otpočeće se sa prikupljanjem potpisa za podršku inicijativi za uvođenje ekologije kao izbornog predmeta u školama.

Ovakvu inicijativu pozdravio je i Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine istakavši da je važno deci od najranijeg uzrasta govoriti o važnosti očuvanja životne sredine i učiti ih odgovornom ponašanju prema prirodi. JKP „Šumadija“ u kontinuitetu sprovodi edukativne radionice o reciklaži koje se održavaju u kragujevačkim vrtićima.

„Smatramo da je ova inicijativa dobra i da je važno da ekologija bude izborni predmet u svim školama. Ne želimo da naša deca dođu u situaciji u kakvu smo mi došli danas, da naša akumulacija Gruža sa koje se Kragujevčani snabdevaju pijaćom vodom bude ugrožena. Mi želimo da zaštitimo interese našeg grada i to ćemo činiti u narednom periodu jer ne želimo da našoj deci ostavimo ovaj problem u nasleđe“ kazao je Nikezić.

Izvor: Grad Kragujevac

Foto: Robert Collins on UnsplashMarkus Spiske on Unsplash


reklama