Holštajnski konj

2016

Holštajnski konj je rasa poreklom iz regiona Šlezvig-Holštajn na severu Nemačke, a sa uzgojem ove rase započelo se u 14. veku u manastiru Iterzen.

Od malih domaćih konja iz hazeldorfskih močvara, iterzenski monasi su počeli da razvijaju veće konje pogodne za poljoprivredu u zahtevnim uslovima, ali i za potrebe ratovanja. Od 16. veka ovi konji su imali poseban ugled i rasa je bila veoma tražena sve do 18. veka. Posle protestanske reforme uzgoj konja više nije bio u nadležnosti monaha, već lokalnih zvaničnika i individualnih poljoprivrednika. Već 1719. godine država je odgajivačima ponudila nagradu za najbolje holštajnske pastuve.

Toplokrvne rase, uključujući i holštajnera, prilagođavale su se zahtevima tržišta. Kad su bili potrebni hitri i brzi konji, ukrštali su se sa konjima iz Španije i Napulja, a da bi se dobili zaprežni konji ukršali su se sa jorkširskim zaprežnim konjima. U ukrštanjima je takođe korišćen andaluzijski konj, klivlendski riđan (Clevland Bay) i engleski punokrvnjak.

Holštajner dostiže visinu od 163-173 cm u grebenu i telesnu masu od 600 kg. Pastuvi moraju imati minimum 157 cm. Glava je veoma duga sa ravnim profilom. Poznati su po svom zaobljenom mišićavom vratu i moćnim zadnjim nogama. Leđa su duga i mišićava, sapi snažne, rep visoko nasađen, noge jake i ne previše duge.

Izvor: veterina.info

Foto: Pixabay


reklama