Hranjiva vrednost kruške

3

Kruška, kao veoma cenjeno i poštovano voće, ima dugu istoriju korišćenja u ljudskoj ishrani. Smatrana je ’darom bogova’ i simbolom luksuza, a danas ima široku primenu ne samo u svežem stanju ili u obliku karakterističnih proizvoda od voća, već kruške odlično pristaju i kao dodatak raznim jelima od divljači ili drugih vrsta mesa.

Kruške pripadaju porodici ruža, a od srodnih vrsta voća, kao što su jabuke i dunje, razlikuju se po tome što sadrže manje kiselina, više pektinskih materija, sočnije su, pa ih te osobine čine primamljivijim voćem.

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su od presudnog značaja za probavno-digestivni trakt, a zbog njihovog direktnog uticaja na regulisanje nivoa holesterola u krvi, smatraju se izuzetno važnim u sprečavanju oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Jedna od izuzetnih osobina krušaka je ta što sadrže antioksidanse, pre svega vitamin C, koji smanjuje štetno dejstvo slobodnih radikala i na taj način jačaju imunitet organizma.

Kruške se preporučuju kao hipoalergena hrana, pa u vreme pojave najvećeg broja alergija smatra se da je među prvim voćnim vrstama koje bi trebalo uvesti u ishranu male dece.

Energetska vrednost 100 g svežih krušaka iznosi 58 kcal, odnosno 242 KJ, od toga svega 0,1% su masti, što ih čini niskokaloričnom hranom. Međutim, kruške su bogate ugljenim hidratima, oko 15%, i zato su dobar izvor energije, ali ono što ih izdvaja je da pored fruktoze, sadrže i levulozu koja je prikladna za dijabetičare.

Kruške su bogati izvori minerala kao što su: magnezijum, kalijum,fosfor, kalcijum, natrijum, gvožđe i sumpor.

Od vitamina najzastupljeniji je već pomenuti vitamin C, ali prisutni su u nezanemarljivim količinama i vitamini grupe B, vitamini A i E.

Plodovi kruške su prepuni hranljivih i korisnih sastojaka za naše zdravlje i, što se retko za koju hranljivu namirnicu može reći, jesu slatke i korisne.

Izvor: dipl. inž. Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Pixabay


reklama