Hranljiva i lekovita svojstva spelte

22

Danas kad se sve više okrećemo organskoj proizvodnji, spelta dobija na značaju. Uzgaja se kao ’organska pšenica’, bez primene hemijskih sredstava i đubriva.

Zrno spelte je prijatnog sladunjavog orašastog ukusa. Sadrži gluten koji je lakše svarljiv, jer se lako rastvara u vodi u odnosu na gluten prisutan u pšenici, tako da više prija u ishrani ljudi koji su slabije tolerantni na gluten.

Novostvorene sorte spelte (krupika) imaju vrlo visok sadržaj belančevina, koji se kreće oko 13%. U toku metaboličkog procesa dolazi do njihovog razlaganja i nastanka esencijalnih kiselina: leucin, izoleucin, cistein, metionin, triptofan i fenilalanin. Zrno spelte zapravo ima idealan odnos belančevina i esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata, mineralnih materija, vitamina, masti i celuloze, što je čini jedinom žitaricom u kojoj se nalaze svi sastojci neophodni za život.

Od vitamina najprisutniji su vitamin grupe B: B1, B2 i niacin, dok u nešto manjim količinama ima vitamin A,C,E i K. Niacin pozitivno deluje na rad nadbubrežnih žlezdi i lučenja hormona. Na ovaj način se reguliše lučenje insulina, jer se sporije oslobađa glukoza.

Od mineralnih materija najprisutniji su natrijum, bakar, magnezijum, mangan, gvožđe, selen. Gvožđe i bakar povoljno utiču na broj crvenih krvnih zrnaca, tako da se spelta preporučuje ljudima koji imaju problem sa anemijom. Prisustvo ostalih elemenata doprinose razvoju koštanog tkiva i obnavljaju hrskavicu.

Bogata biljnim vlaknima, povoljno utiče na organe za varenje, olakšava probavu, omogućava lakšu apsorpciju hranljivih materija, sprečava nadutost i grčeve. Biljna vlakna imaju veliku moć apsorpcije tako da konzumiranjem spelte održava se nivo holesterola u krvi, tačnije omogućava se podizanje nivoa dobrog holesterola, a sprečava se apsorpcija lošeg holesterola iz hrane.

Spelta ima nizak glikemijski indeks i nižu kalorijsku vrednost od pšenice, tako da je dobra za detoksikaciju organizma. Preporučuje se u ishrani dijabetičara, onima koji drže dijetu, osobama sa alergijama, kardiovaskularnim bolestima, bolestima crevnog sistema, ali pre svega deci i mladima. Utiče na razvoj kostiju i njihovu čvrstinu, odnos vezivnog i mišićnog tkiva i čvrstinu zuba, ali povoljno utiče i na imunološki sistem.

Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja spelte jeste u obliku zelenog soka koji se dobija ceđenjem svežih vlasi. Njena odlična prehrambena svojstva čine je namirnicom koja može naći veoma široku primenu u savremenoj ishrani, u obliku brašna, mekinja, griza i pahuljica.

Izvor: dipl. inž. Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Wikipedia, Pixabay, Free Images


reklama