Hranu na internetu kupovati samo od registrovanih prodavaca

25

Nacionalna organizacija potrošača Srbije savetuje građanima da hranu preko interneta kupuju samo od registrovanih prodavaca i izbegavaju kupovinu ove robe ukoliko joj je rok upotrebe pred istekom, izjavio je za Tanjug predsednik ove organizacije Goran Papović.

– Kad je hrana u pitanju, savet potrošačima je da kupuju isključivo preko ovlašćenih onlajn prodavnica i prodavaca koji stoje svojim imenom i prezimenom iza toga i imaju svoju službu za dostavu – rekao je Papović.

On je skrenuo pažnju na to da je nelegalna prodaja na interentu uzela maha, i da se u „sivoj“ zoni godišnje gubi na stotine miliona evra.

– Kod hrane je u 90 odsto slučajeva istekao rok trajanja. Na sajtovima koji to prodaju nelegalno nikad nećete videti da li je rok istekao ili je pred istekom roka upotrebe. Samo se vidi lepa slika, i to jeste glavni problem – upozorio je Papović.

On je podsetio da Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o trgovini jasno propisuju da roba kojoj ističe rok trajanja mora da bude izdvojena u posebne rafove i posebno označena, naglašavajući da to u marketima i prodavnicama inspekcijske službe lako mogu da kontrolišu.

– Kada je u pitanju prodaja preko interneta, mi smo skoro objavili listu od preko 300 lažnih prodavaca – nepostojećih firmi, privatnih lica, a sada smo primetili da se pojavljuju neke organizacije koje po pravilu prodaju robu kojoj je istekao rok trajanja. Mi smo suočeni sa problemom protiv koga da pokrenemo postupak kad niko do njih nije postavio ni PIB, ni matični broj, ni konto u banci, sve ono što je po zakonu o elektronskoj trgovini obavezan da uradi – upozorio je Papović.

On je naveo da potrošači moraju da otvore četvore očiju kada kupuju preko interneta, jer samo kupovinom kod regularnih prodavaca stiču pravo da vrate proizvod ili prijave prekršaj.

Papović kaže da je po pravilu Ministarstvo trgovine nadležno da reaguje na nelegalnu onlajn trgovinu.

– Oni su dužni da se time bave na našu molbu i intervenciju, ali se postavlja pitanje da li su u mogućnosti da tako nešto urade, da li imaju kadrovske i tehničke kapacitete za tako nešto – napominje predsednik organizacije potrošača.

On dodaje da je „siva zona“ uzela maha, jer je Nacionalan organizacija potrošača popisala više od 300 nelegalnih prodavaca, i mada je onih koji prodaju hranu manji broj, mogu izazvati ozbiljne posledice.

– Poseban problem su oni koji prodaju suplemente. Tu ima toliko toga sumnjivog, neproverenog, toliko toga neregularnog, ima toliko toga opasnog, jer je ta hrana nebezbedna. Jednostavno, kriza morala je tolika da je dinar preči od bilo čega drugog – ocenio je Papović.

On kaže da tu postoje dva problema, prvo je što se ljudi uglavnom ustručavaju da prijave ovakve slučajeve, a drugi što nije jasno koga treba prijaviti, jer nije poznato ni ko je takvu hranu proizveo ni ko je prodao.

– Preporuka je da potrošači budu pažljivi i da zaobiđu one sajtove koje smo mi označili na našoj crnoj listi. Nadam se da ćemo uskoro formirati i belu listu, sa spiskom regularnih prodavaca preko interneta – izjavio je Papović.

Foto: Pixabay


reklama