Hrvatska povlači iz prodaje tunjevinu sa metalnim opiljcima

17

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je, zbog mogućih komadića metala u sadržaju, proizvod poreklom iz Italije – “Rio Mare – tunjevina u maslinovom ulju”, 80 grama – pakovanje 2×80 grama.

Kako se navodi, proizvod nije u skladu sa Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, prenosi Hina.

Proizvođač proizvoda je Bolton FOOD S.P.A. iz Italije, a dobavljač je Bolton Croatia d.o.o. iz Zagreba.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i da se iz prodaje povlače dva proizvoda kurkume zbog utvrđenog prisustva 2-hlor etalnola.

Opoziv se odnosi na proizvode Bio&bio Superfood Kurkuma 150 g i Orgona Superfood Kurkuma 150 g zbog utvrđenog 2-hlor etanola, preteče pesticida etilen oksida, saopštila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Evropske unije o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Prema podacima o proizvodu, veleprodaju obavlja Z-Company BV, Nuenen, Holandija, a na tržište stavlja preduzeće Biovega iz Zagreba, dodaje se u informaciji.

Foto: Pixabay


reklama