Hrvatska zabranila prodaju laganih plastičnih kesa

63

Od 1. januara u Hrvatskoj je zabranjena prodaja laganih plastičnih kesa. Reč je o plastičnim kesama za nošenje debljine do 50 mikrometara koje se, kako je preciziralo Ministarstvo privede i održivog razvoja, u najvećoj meri pojavljuju na tržištu.

One se, dodaje se, najčešće ne mogu višekratno upotrebljavati, zbog čega u značajnoj meri zagađuju okolinu.

I dalje su, međutim, dozvoljene vrlo lagane plastične kesa za nošenje, tanje od 15 mikrometara, koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane, precizirano je u saopštenju.

One se neće moći koristiti na prodajnim mestima u kojima se ne prodaje hrana, poput prodavnica sa odećom, obućom, kućnim aparatima, apotekama ili knjižarama.

Ministarstvo je navelo da se plastične kese za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara mogu upotrebljavati više puta, pa se i dalje mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korišćenje doprinosi sprečavanju nastanka otpada.

U saopštenju se ističe da su odbačene plastične kese postale vrlo česta pojava u prirodi i da će se, temeljem direktiva Evropske unije, u budućnosti ići u zabranu i ostalih oblika plastičnih kesa za nošenje.

Ministarstvo je pozvalo građane da od Nove godine sa sobom nose platnene kese ili korpe, kao i da se prilikom kupovine odlučuju za papirne kese ili slične alternative.

Foto: Freepik


reklama