Fond za zaštitu okoline Hrvatske raspisao je konkurs za nabavku sistema za centralno grejanje čije je pogonsko gorivo biomasa – drva ili pelet.

Država je za tu namenu predvidela 12 miliona kuna, a s obzirom na to da ugradnja takvog sistema košta oko 40.000 kuna, novo grejanje dobiće oko 300 domaćinstava širom zemlje, navodi Tportal.

Fond podstiče ugradnju kotlova na pelet i kotlove na drva.

– U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40 do 80 odsto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sisteme s dizalicom topline – najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš i dodao:

– Cilj nam je da podstaknemo korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i hlađenja. Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. Na kraju, to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na okolinu.

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 odsto površine namenjeno za stanovanje, te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.

Izvor: Tportal

Foto: Pixabay