Humus – zdravi namaz sa Bliskog istoka

155

Humus je popularno jelo, poreklom sa Bliskog istoka. To je namaz čiju osnovu čine leblebije, uz dodatak tahinija (paste od susama) i raznih začina. Njegova popularnost proističe ne samo iz dobrog ukusa, već i iz visoke hranljive vrednosti. Obično se služi uz tanki hleb, pitu ili tortilju, uz druge orijentalne umake, kao što su baba ganuš ili labneh. 

Leblebije, koje su glavni sastojak humusa, su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti. Sa druge strane, bogate su proteinima, pa ih rado konzumiraju i vegetarijanci i vegani. Efikasne su u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a pored toga, regulišu nivo šećera u krvi.

Drugi obavezan sastojak je tahini, odnosno pasta od susama. Jasno je da tahini sadrži veliki procenat masti, i da ima visoku kalorijsku vrednost, ali treba pomenuti da se koristi u maloj količi, kao i to da su u pitanju uglavnom nezasićene masti. Osim toga, bogat je proteinima i kalcijumom.

Humus ima visok sadržaj omega 3 masnih kiselina koje dokazano utiču na zdravlje srca, ali i intelektualne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju. Odličan je izbor i za trudnice, zbog gvožđa, vitamina B6 i folne kiseline, koja je od esencijalnog značaja za zdravlje fetusa.

Osim ova dva sastojka, obavezni su beli luk, limunov sok i so, ali za ovo jelo je moguće naći bezbroj recepata po pitanju odabira namirnica i njihovih količina.

300g sirovih leblebija preko noći treba ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. Ujutru prospite vodu, pa ponovo dolijte i kuvajte dok leblebije potpuno ne omekšaju. Za to će trebati 45-60 minuta, a ukoliko ste dodali sodu bikarbonu, nešto kraće. Leblebije treba dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna ili dva manja, iseckan čen belog luka, četiri kašike maslinovog ulja, so po ukusu i tahini.

Tahini možete kupiti gotov ili ga sami napraviti. Dobija se vrlo lako – finim mlevenjem tostiranog susama uz dodavanje ulja.

Sve sastojke treba sjediniti u blenderu dok se ne dobije fina pasta. Ukoliko smatrate da je humus pregust – možete ga razrediti sa još malo maslinovog ulja ili hladne vode. Generalno, sveže pripremljen namaz treba da bude nešto tečniji, jer će dodatno da se stegne u frižideru. Čuvajte ga dobro zatvoren u teglicama ili u otvorenoj posudi prekriven streč folijom.

Po želji, u humus možete dodati različite začine i dodatke: alevu papriku, biber, kumin, kari, pinjole…

Izvor: Wikipedia

Foto: Pixabay

 

 


reklama