I Britanci dali doprinos akciji „Drvo za Beograd”

18

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud i predstavnici britanskih kompanija posadili su 189 stabala na desnoj obali Save kod Beogradskog sajma u okviru akcije „Drvo za Beograd”.

U akciji sadnje učestvovali su i direktor JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Gradonačelnik je zahvalio ambasadorki Maklaud i kompanijama na učešću u akciji u okviru koje je za dve sezone posađeno 2.107 stabala.

– U akciji „Drvo za Beograd“ do sada su učestvovale 84 kompanije i ambasade. Osim stabala koja su posađena u okviru ove akcije, JKP „Zelenilo Beograd” godišnje posadi više od 4.000 stabala. Uvek možemo više i važno je da svi dajemo doprinos borbi protiv klimatskih promena. Svako stablo, bilo gde da je posađeno, daje doprinos ovoj izuzetno važnoj borbi. Koliko je važna borba protiv korona virusa, važna je i borba protiv klimatskih promena, i jedna i druga pokazuju da moramo delovati zajedno – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, svako stablo daje neprocenjiv doprinos zdravlju ljudi, jedno stablo godišnje apsorbuje 150 kilograma ugljendioksida, a dva čoveka zahvaljujći jednom stablu udišu kiseonik.

– Verujem da ćemo akciju nastaviti i sledeće godine kako bi dostigli cilj da Beograd bude još zeleniji, te da sa 15 procenata povećamo zelene površine na 25 odsto – dodo je gradonačelnik.

Ambasadorka Šan Maklaud izrazila je zadovoljstvo što su na obali Save Ambasada Velike Britanije i britanske kompanije učestvovale u akciji sadnje i, kako ja navela, dali skroman doprinos ozelenjavanju Beograda.

– U novembru će Velika Britanija biti domaćin međunarodne konferencije o klimatskim promenama. Šume i zelene površine imaju važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena i neophodne su za biodiverzitet, kao i za kvalitet vazduha – istakla je ambasadorka Maklaud i poželela dug vek drveću koje je zasađeno.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević rekao je da je danas posađen 61 četinar, a ostalo su lišćari raznih vrsta.

– „Zelenilo Beograd“ osim ove akcije obavlja i sadnju u okviru redovnog programa. Ovo preduzeće radi na teritoriji celog grada i održava 3.000 hektara. Sada orezujemo šiblje, obavlja se seča suvih grana, sakupljamo ostatke preostalog lišća, a za petnaestak dana počinje naš veliki ciklus košenja. Rade se i ozbiljni radovi investicionog održavanja naših površina, izgradnja novih dečjih igrališta i rekonstrukcija postojećih – naveo je Stanojević.

Foto: beograd.rs


reklama