I pored pada broja grla, Srbija može da bude zadovoljna kvalitetom priplodnog materijala stoke

96

Grla prikazana na Nacionalnoj izložbi stoke su izuzetna, a genetski potencijal je kruna svetskog razvoja u stočarstvu, tvrdi rukovodilac Glavne odgajivačke organizacije u stočarstvu u AP Vojvodini prof. dr Ivan Radović.

– U stočarstvu u Srbiji postoji pad broja grla, međutim, ako se pogleda njihov kvalitet i broj priplodne stoke, situacija je potpuno drugačija jer se tu beleži stalni rast – ukazuje dr Radović i dodaje:

– Treba biti jasan, ne govorim o ukupnom broju grla, nego o kvalitetnom priplodnom materijalu koji štiti naše domaće tržište. U Srbiji ima dovoljno kvalitetnog genetskog materijala, a tome je doprinelo i to što proizvođači shvataju da ta proizvodnja donosi korist njima, ali i razvoju stočarstva u zemlji, a da je znanje presudno u postizanju dobrih rezultata.

Budući da se u Srbiji proteklih nekoliko godina ulaže u razvoj stočarstva, dr Radović očekuje da će se i broj grla stoke drastično povećati.

– Na Poljoprivrednom sajmu imamo priliku da vidimo pravu Srbiju, koja je zasnovana na ruralnom sektoru, seoskom domaćinstvu, na domaćinima i seljacima u najboljem smislu te reči. Na taj način čuvamo ne samo rase i broj životinja u uzgoju, nego obezbeđujemo i hranu za naše tržište – ističe dr Radović.

Odgajivači su izložili tovna goveda, limuzin, angus, hereford rase, kao i belgijsko plavo goveče. Tu su i mlečna goveda simentalske i holštajn-frizijske rase. Posetioci mogu da vide i domaće bivole – grla autohtone rase.

Mesto na Izložbi imaju i konji, a prikazani su najbolji primerci lipicanera, kraljevskog holandskog toplokrvnjaka, hrvatskog hladnokrvnog, belgijskog hladnokrvnog konja. Ima i bosanskih/domaćih brdskih, kao i poni konja i domaćih magaraca. U genetičke resurse se svrstavaju bosanski brdski konji i balkanski magarac. Odgajivači ovaca su prikazali il de frans, virtemberg, romanovsku, safolk rasu kao i cigaju – autohtonu rasu ovaca.

Javno ocenjivanje stoke je već završeno, a koja su grla najbolja i koja će poneti lentu, biće poznato u četvrtak, 23. maja, kada će, na Dan stočara, prodefilovati pred publikom.

Foto: Novosadski sajam


reklama