I Rusi muku muče sa prodajom lažnog meda

84

Prema izveštaju Ministarstva poljoprivrede i hrane Moskovske oblasti, 2020. godine, veterinari u regionu uzeli su 1.974 uzorka i sproveli 11.844 ispitivanja meda, prenosi SPOS pisanje apiworld.ru.

Samo na vikend sajmovima, mobilne veterinarske laboratorije testirale su 240 uzoraka ovog proizvoda. U početku su proveravane njegove organoleptičke karakteristike: boja, aroma, ukus, konzistencija, kristalizacija. Posle toga, uzorci su testirani u laboratorijama na prisustvo nečistoća koje nisu tipične za prirodni med, uključujući šećere i skrobni sirup, skrob i brašno.

Prema rečima vršioca dužnosti ministra poljoprivrede i hrane Moskovske oblasti Sergeja Voskresenskog, kao rezultat kontrole, čak 69 serija lažnog meda nije smelo da se nađe u prodaji.

Sergej Voskresenski je podsetio da na pijacama i tržnim centrima Moskovske oblasti kupci mogu da zatraže od prodavca zaključak/izveštaj veterinarsko-sanitarnog pregleda kupljenog proizvoda. Nedostatak veterinarskog sertifikata za med ukazuje na kršenje propisa koji regulišu promet proizvoda životinjskog porekla ili na prodaju falsifikovanog meda. Druga objašnjenja poput „med je prerađen i samim tim…“ nisu ništa drugo do pokušaj obmane lakovernog kupca.

Foto: Unsplash


reklama