I u Istočnom Novom Sarajevu otvorena „Hercegovačka kuća“

11

Na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu, u okviru prigodnih svečanosti povodom Dana i krsne slave ove opštine – Spasovdana, otvorena je „Hercegovačka kuća“, partnerski projekat Romanije i Hercegovine.

„Hercegovačku kuću“, koja se nalazi u poslovnom delu nove sportske dvorane, svečano su otvorili načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, gradonačelnici Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i Trebinja Mirko Ćurić, te direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

– Otvaranjem „Hercegovačke kuće“ otvaramo epohu nastavka saradnje Istočnog Sarajeva i Trebinja, a danas smo dogovorili nove vidove saradnje u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma i drugih delatnosti koje doprinose boljem standardu i kvalitetnijem životu naših građana – rekao je Katić u obraćanju prisutnima.

Prema njegovim rečima, proizvodi koje nudi „Hercegovačka kuća“ su brendirani i kao takvi sigurno će se naći u turističkoj i gastronomskoj ponudi Istočnog Novog Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu.

On je najavio i mogućnost realizacije sličnog projekta čiji će cilj biti osnaživanje poljoprivredne proizvodnje na području Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Ćosić je pozdravio predstavnike gradova Trebinje, Doboj i Budva, te ostale zvanice, ističući da otvaranje „Hercegovačke kuće“ predstavlja direktan podsticaj jačanju realnog sektora u lokalnoj zajednici.

On je pozdravio napore uprave Istočnog Novog Sarajeva i činjenicu da će u ovoj prodavnici raditi tri novozaposlena radnika, a da će u okviru poslovnih sadržaja nove sportske sale biti zaposleno još sedam radnika.

– Trg Republike Srbije i sportska dvorana katalizatori su novog zapošljavanja – istakao je Ćosić.

Čestitajući na otvaranju „Hercegovačke kuće“, on je poželio da uskoro u Istočnom Sarajevu bude otvorena i „Romanijska kuća“.

Ćurić je ocenio da otvaranje „Hercegovačke kuće“ u srcu Romanije sa proizvodima nastalim u srcu Hercegovine predstavlja zajednički i partnerski projekat Trebinja, kao centra Hercegovine i Istočnog Novog Sarajeva, kao centra Romanije.

– Otvaranjem „Hercegovačke kuće“ građani ovog područja imaju priliku da kupe najbolje hercegovačke proizvode – med, džem, prirodne sokove, rakiju, vino, prirodne kozmetičke preparate. Danas u našoj prodavnici u Trebinju imamo 120 kooperanata i više od 1.000 proizvoda – rekao je Ćurić.

U ovoj prodavnici nude se autohtoni hercegovački proizvodi – sirevi, pršut, med, vino, čajevi, kozmetički preparati izrađeni na biljnoj bazi (melemi, kreme, eterična ulja), te povrće i voće sa ovog podneblja.

Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo


reklama