I zvanično omogućen izvoz kukuruza i repinog rezanca u Kinu

69

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu.

Srbija je među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Protokole je u ime Generalne uprave carine Kine sa Nedimovićem potpisala ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka.

Ministar Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su posle započetog izvoza goveđeg i jagnjećeg mesa, i rešenih pitanja u vezi sa izvozom naših mlečnih proizvoda u Kinu, došli ne red izvoz kukuruza i repinog rezanca.

– Kina je najveći uvoznik kukuruza, a Srbija je jedan od 10 najvećih izvoznika kvalitetnog kukuruza u svetu. Idealno je vreme na mesec i po dva pred setvu kukuruza da otvaramo jedno ovako veliko tržište na koje mogu da se plasiraju velike količine – rekao je Nedimović i dodao:

– Ovih dana, na sreću proizvođača, imamo rekordne cene kukuruza i jako je važno da ovo tržište otvorimo i da počnemo da se bavimo sporazumom o svinjskom mesu.

Ministar je izrazio nadu da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.

– Ja sam zahvalan Vašoj ekselenciji na sporazumu, jer pre nekoliko godina skoro da nije bilo nikakve razmene u poljoprivredi. Danas je ona za prvih 11 meseci 2020. prešla 50 miliona dolara. Ako se slažete, ja bih nam zajedno postavio cilj da dostigne 100 miliona dolara – rekao je Nedimović.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da Srbija ima jaku poljoprivredu i kvalitetne proizvode.

– Ministar Nedimović je veliki promoter poljoprivrednih proizvoda Srbije, i smatram da u oblasti poljoprivrede postoje velike mogućnosti i potencijal za saradnju. Kineska ambasada je spremna da sa srpskim prijateljima i ministarstvom radi na tome kako bi se sve više kvalitetnih proizvoda iz Srbije izvozilo u Kinu – kazala je ambasadorka posle potpisanih sporazuma.

Ona je izrazila spremnost ambasade da u drugoj polovini februara, nakon kineske Nove godine, bude organizovan sastanak dveju strana kako bi se razgovaralo o proširenju saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Nedimović je ambasadorki Kine zahvalio u ime Vlade Srbije na svemu što su ona lično i kineska država učinili da olakšaju Srbiji period epidemije koronavirusa.

Foto: Vlada Srbije


reklama