Inđija je u vrhu među lokalnim samoupravama po ulaganjima u agrar

48

Po plasmanu sredstava lokalne samouprave direktno u poljoprivredu, Inđija je u vrhu sa agrarnim budžetom od 38 miliona dinara.

Ovih dana poljoprivrednici koji su uspešno konkurisali potpisuju ugovore o dodeli sredstava po više konkursnih linija. Prvi su u sedištu opštine ugovore potpisali vlasnici gazdinstava koji će na ovaj način kupiti priključnu mehanizaciju.

– U narednim danima zaključićemo ugovore sa svim poljoprivrednicima. Imamo osam korisnika koji su konkurisali za izgradnju, opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji opštine Inđija, dok je za osiguranje useva konkurisalo 80 gazdinstava. Sve ove ugovore potpisaćemo do kraja godine. Pokazalo se da su poljoprivrednici sa teritorije opštine Inđija veoma zadovoljni i da oni mogu da se oslone na svoju opštinu. Mi planiramo da u 2023. godini imamo još veći agrarni budžet, kao i da uvedemo neke nove konkursne linije – rekla je direktorka Agencije za ruralni razvoj Inđije Ivana Pejović Ševrt.

Pčelari koji su konkurisali račinaju na 40-50 odsto sredstava za kupovinu opreme ili nekih sredstava za pčelarenje. Bilo koja pomoć puno znači, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je ova godina bila katastorfalna za pčelare.

– Ovo je definitnivno jedna velika pomoć, da se ponovo vrati neki pčelar, koji je doživeo neki kolaps, da se vrati u život i da ponovo profunkcioniše, zato što mnogi mladi pčelari pokušaju da nađu svoje mesto i uhlebljenje u ovoj grani proljoprivrede – rekao je Dejan Ćukalović, pčelar iz Inđije.

Zapaženo je i da se ove godine javio veći broj mladih gazda, nosilaca gazdinstava, kao i žena koje ih vode.

Izvor: Dnevnik

Foto: Envato


reklama