Inflacija i dalje opterećuje francusku i italijansku kuhinju

39

Evropske stope inflacije možda konačno usporavaju, ali cena sastojaka za pravljenje tradicionalnih jela u Francuskoj i Italiji ukazuje na to kako najgora kriza troškova života u jednoj generaciji još uvek pogađa domaćinstva.

Bloombergov prilagođeni indeks Coq au Vin, koji izračunava koliko francuske porodice treba da potroše na sastojke potrebne za kuvanje jela od živine, porastao je za 7,1 odsto u avgustu u odnosu na godinu dana ranije. Ono što je pozitivno, ovaj tempo rasta se smanjuje već pet uzastopnih meseci.

Mesečni merač, zasnovan na podacima Nacionalnog instituta za statistiku i Ministarstva poljoprivrede i ishrane, pokazao je da je ukupna cena jela umereno pala na 19,3 evra . Cena piletine, koja je glavni sastojak recepta, pomogla je u obuzdavanju troškova.

Ukupna inflacija hrane od 11,2 odsto bila je još jača, a ukupna inflacija u Francuskoj se u avgustu ubrzala na najvišu stopu od maja, na 5,7 odsto.

Nasuprot tome, Blumbergov specijalni merač hrane za Italiju, indeks Pizza Margherita zasnovan na podacima Istata i Ministarstva ekonomije, doživeo je izraženije usporavanje. Porast cena korpe bio je 10,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu u avgustu, u poređenju sa vršnim porastom od više od 30 odsto krajem prošle godine.

Ipak, sa povećanje potrošačkih cena za pripremu kod kuće porastao je za 6,5 odsto, te je bolje kupovati je u prodavnici, iako se jaz smanjio.

Foto: Freepik


reklama