Inovacije u plasteničkoj proizvodnji cveća

149

Uzgajanje cveća u plastenicima je posao koji se stalno uči, gde je neophodno pratiti zahteve tržišta, sajmove cveća i inovacije u proizvodnji.

Jedan od predloga dugogodišnjih proizvođača je korišćenje isključivo belih saksija za viseće cveće, kako bi se svetlost reflektovala i na taj način omogućilo pružanje dovoljno svetla i donjim biljkama. Tamnije saksije „upijaju“ svetlost i prave senu, vrstu zastora donjim biljkama, što je naročiti problem u toku zimskog perioda.

Veštačko pravljenje noći, ukoliko plastenik poseduje folije za zatamnjivanje, omogućiće duži period proizvodnje, a samim tim i prodaje. Na primer, hrizanteme stižu početkom novembra, ali skraćivanjem dana i produžavanjem mraka, ovo cveće će za prodaju stići već početkom oktobra, što proizvođače čini prvima na tržištu.

Korišćenje čepića za reznice je novina u proizvodnji cveća. Čepići su mala količina supstrata obmotana poroznim belim papirom sa prorezima. Reznice se ubodu u čepiće i stave u manje saksije. Kroz proreze koren biljke slobodno raste, a proizvođač preskače pikiranje i rasađivanje. Biljka se posle mesec dana sa čepićem prebaci u veću saksiju sa zemljom, a papir se raspadne nakon dve nedelje. Na ovaj način štedi se ne samo utrošeno vreme za rad, već i količina supstrata. Cene ovakvih čepića kreću se oko nekoliko dinara.

Izvor: dipl. inž. Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Unsplash


reklama