IPARD info sesija u Novom Sadu 5. aprila

43

Imate poljoprivredno gazdinstvo, koje želite da unapredite, a ne znate kako? Najjednostavniji način je da dođete na informativnu sesiju o IPARD sredstvima i pitate sve što vas zanima. Nova info sesija će biti održana u petak, 5. aprila od 12.00 časova u Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom Grada Novog Sada (Bulevar Despota Stefana 5).

Podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela otvaranjem poziva za Meru 1-investicije u fizičku imovinu poljoprivredih gazdinstava. Ovaj poziv će biti otvoren do 24. maja ove 2024. godine.

Na ovim informativnim radionicama biće reči o tome kome je sve Mera 1 namenjena, kako se na nju prijaviti, koje su najčešće greške prilikom apliciranja, a prisutni će imati priliku da postave pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prisustvo je besplatno, a potrebno je registrovati se OVDE. Na info sesiji će govoriti Rastko Cenić (IPARD upravljačko telo) i Laszlo Arendas (Delegacija EU u Srbiji). Ispred Uprave za agrarna plaćanja, prisutni će biti Lazar Popović, Ivan Egerić i Darko Cicmil.

Tokom sesije biće reči i o budućim pozivima, i ostalim merama dostupnim kroz program IPARD III.

Trenutno aktuelni konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Prema indikativnom planu Uprave za agrarna plaćanja, očekuje se da naredni javni poziv bude raspisan u aprilu, i to za Meru 3, a koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, koje se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Podsetimo, za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD III podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtovima Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Izvor: EU Info Point Novi Sad

Foto: Freepik; EU Info Point Novi Sad

 


reklama