IPARD sredstva uz podršku banke

23

Poljoprivrednim proizvođačima u našoj zemlji pruža se mogućnost da konkurišu za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava iz IPARD fondova Evropske unije kako bi uspešnije vodili svoja gazdinstva, snizili troškove proizvodnje korišćenjem modernijih mašina i samim tim postali konkurentniji. Na ovaj način realizuju investicije na svom gazdinstvu uz siguran povraćaj od 50% do čak 80% uloženih sredstava.

Već je poznato da proizvođači zainteresovani za IPARD donacije, prilikom konkurisanja, moraju unapred da obezbede pun iznos sredstava neophodnih za realizaciju planirane investicije, kao i da ova sredstva sa svog računa prikažu u biznis planu.

Svesni činjenice da brojni proizvođači ne poseduju dovoljan iznos novca koji bi investirali, veliki broj poslovnih banaka svemu tome nudi svoju pomoć i podršku. Banke nude posebne kredite za IPARD korisnike koji su namenjeni svim poljoprivrednicima koji u narednom periodu nameravaju da konkurišu za bespovratna sredstva iz ovih EU fondova.

Krediti koji se nude poljoprivrednim proizvođačima daju različite mogućnosti koje karakterišu: povoljnije kamatne stope, fleksibilna sredstva obezbeđenja, mogućnost mesečnih, tromesečnih ili polugodišnjih rata, ali i stručna podrška njihovih službenika. U ponudi banaka mogu se naći različiti tipovi kredita, koji predstavljaju odgovor na različite potrebe poljoprivrednika u zavisnosti od veličine gazdinstva, namene za koji je kredit opredeljen, kao i iznosa za koji se konkuriše za IPARD sredstva.

Opšta preporuka je da se, u slučaju da se donese odluka o korišćenju kredita, poljoprivredni proizvođač informiše o uslovima i ponudama kod različitih banaka kako bi mogao da donese najpovoljniju odluku.

Izvor: dipl. inž agroekonomije Bojana Nešić, PSSS Užice

Foto: Pixabay


reklama