Island ne prestaje sa lovom na kitove

21

Planirani lov na kitove u vodama Islanda ovog leta je nemoguće zaustaviti, uprkos zaključku Uprave za hranu te zemlje da lov nije u skladu sa ciljevima zakona o dobrobiti životinja, izjavila je ministarka ribarstva i poljoprivrede Svandis Svavarsdotir.

Islandska Uprava za hranu i veterinu (MAST) izdala je osuđujuće sopštenje, predstavljajući rezultate praćenja prošlogodišnje sezone lova na kitove, preneo je Euraktiv.

Prošle godine u islandskim vodama ulovljeno je 148 kitova.

U četvrtini slučajeva kit je morao da bude upucan više puta, dva kita su morala biti upucana četiri puta i bilo je potrebno skoro dva sata da se jedan ubije.

U jednom slučaju, kit je pobegao posle petočasovne potere.

Za MAST to nije u skladu sa ciljevima islandskog Zakona o dobrobiti životinja, prema kojima lov uvek treba da se obavlja tako da se životinjama nanese najmanji bol i da njihovo ubijanje traje što je moguće kraće.

Uprkos tome, agencija smatra da nijedan zakon nije prekršen.

Svavarsdotir iz Levo-zelenog pokreta je, međutim, izjavila da su rezultati izveštaja frapantni.

– Osnova zakona o dobrobiti životinja je da životinje uživaju nezavisno poštovanje. Takođe, jasno je da nijedna životinja ne bi trebalo da pati tokom eutanazije. Najmanje nekoliko minuta, pa čak i sati. Veoma je frapantno to videti – izjavila je Svavarsdotir.

Ona je dodala da izveštaj poziva na ponovnu procenu lova na kitove u zemlji.

– Potrebno je imati dobro opravdanje ukoliko ova industrija treba da ima budućnost – rekla je ona, dodajući da podaci koje je prikupio MAST ukazuju da ona „ima više veze sa prošlošću nego sa budućnošću“.

Foto: Envato


reklama