Ispunjena trećina plana u vezi sa obnovljivim izvorima

20

Više od trećine plana koji se odnosi na obnovljive izvore energije do sada je ispunjeno i to priključivanjem 200 megavata vetroelektrana na mrežu, izjavio je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

– Ove godine očekujemo još 200 magavata, a do kraja 2020. punih 550 megavata novih elektrana iz vetroparkova – rekao je Banjac na otvaranju dvodnevnog Sajma Renexpo, međunarodnog sajma i konferencije u oblasti energetike, voda i zaštite životne sredine u regionu Jugoistočne Evrope.

Istovremeno se radi na povećanju našeg energetskog potencijala proizvodnje električne energije za ukupno 700 megavata, uključujući i mini hidroelektrane, biomasna postrojenja i solarne elektrane koje koriste obnovljive izvore eneregije.

– Na taj način za 10 odsto ćemo povećati kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije – dodao je Banjac.

Kako je naveo, od 2014. do 2017. povećana je finalna potrošnju energije za čitavih 17 odsto što je posledica intenzivnog industrijskog razvoja i ulaska u pogon velikih industrija koji su intezivni potrošači energije, kao što je Železara u Smederevu i Petrohemija.

Banjac je naglasio da se velika pažnja posvećuje energetskoj efikasnosti, te naveo da je u Srbiji započet i projekat energetske sanacije 28 objekata koji pripadaju organima centralne vlasti uz kreditnu liniju od 40 miliona evra, među kojima je i zgrada ministarastva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

On dodaje da je uz podizanje energetske efikasnosti javnih objekata neophodno istovremeno raditi i smanjenju potrošnje i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Kao glavne pravce rada u toj oblasti navodi dalji razvoj energetskog menadžmenta kao mehanizma za kontrolu i direktno upravljanje tokovima energije u Srbiji i vođenje brige o racionalnoj upotrebi energije, kao i nastojanje da se kroz čitav niz projekata i investicija direktno smanji potrošnja enregije.

O saradnji sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine kao važnim partnerom i to u oblasti vodoprivrede, upravljanju i prečišćavanju voda, govorio je ambasador Mađarske Atila Pinter.

– Vodni resursi Srbije i Mađarske su zajednički, kao i izazovi koji zahtevaju saradnju – kaže mađarski ambasador i navodi da se četvrtina tendera u toj oblasti, među kojima je izgradnja postrojenja za precišćavanje vode i za uklanjanje arsena, a koje je Mađarska raspisala odnosila na Srbiju.

On je podsetio da je nedavno u Subotici na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano 11 sporazuma, među kojima je i sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, te poželeo uspeh Srbiji u otvoranju poglavlja 27 koje se tiče te oblasti.

Ambasador Belgije u Srbiji Koen Adam preneo je iskustva te države u oblasti zelene ekonomije i naveo da kompanije u Belgiji imaju poreske i druge olakšice u vezi sa zaštitom životne sredine.

Naveo je da je Belgija spremna da sarađuje sa Srbijom i prense joj iskustva, te da će podržati Srbiju na njenom putu ka EU.

Na Sajmu Renexpo okupili su se predstavnici industrije, donosioci odluka i stručnjaci u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i upravljanja vodama, otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Na sajamskoj izložbi predstaviće se više od 100 kompanija iz 25 zemalja.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama