Istorijski maksimum cene soje

49

Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su poslednjih sedam dana na Produktnoj berzi gde je ukupan promet povećan za 14 odsto, a vrednost prometovane robe za 46%.

Cena sojinog zrna dostigla je 76 dinara po kilogramu bez PDV-a i obračuna kvaliteta što je maksimum ne samo u tekućoj ekonomskoj godini nego ikada zabeležen, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Međunarodno tržište i cene, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Cena soje tokom nedelje kretala se u rasponu od 69 do 76 dinara sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje.

Ponderisana cena je iznosila 71,4 din/kg bez PDV-a, što je rast od 5,75%.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 evra/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja, sa isporukom robe tokom septembra.

– S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju – navodi se u izveštaju.

Kukuruz je prošle nedelje zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija, a ponderisana cena bila je 23 dinara za kilogram bez PDV-a.

Cena pšenice zabeležila je silazni trend drugu nedelju za redom pa su, u zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,3 do 21,5 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82%.

Foto: Pixabay, Unsplash, Free Images


reklama