Italija želi da blokira irski zakon o zdravstvenim rizicima od vina

21

Italijanska vlada angažovala se na blokiranju novog zakona koji je stupio na snagu u Irskoj, a kojim se proizvođači vina i drugih alkoholnih pića obavezuju da od 2026. godine na svoje proizvode postave upozorenja o zdravstvenim rizicima i opasnostima od konzumiranja alkoholnih pića tokom trudnoće.

Zakon nalaže proizvođačima da, od 22. maja 2026. godine, na ambalaži vina i žestokih pića koja se prodaju u Irskoj istaknu zdravstvene etikete sa podacima o kalorijskoj vrednosti, količini alkohola, kao i upozorenja o rizicima konzumiranja alkohola koji su povezani sa trudnoćom, oboljenjima jetre i fatalnim malignitetima.

Ovaj zakon, koji je potpisao irski ministar zdravstva Stiven Doneli, stranka Forca Italija iz vladajuće koalicije ocenila je kao potez koji razbija unutrašnje tržište EU i neosnovano izaziva uzbunu među potrošačima.

– Ne slažemo se sa potezom Irske. To je potpuno pogrešno i izaziva neosnovanu uzbunu među potrošačima. Nije loše vino kao takvo, već zloupotreba alkohola – ocenio je član Evropskog parlamenta Rafaele Nevi, sekretar parlamentarnog odbora za poljoprivredu.

Prema njegovim rečima, pogrešno je kreirati nacionalne propise koji su ispred evropskih jer, kako kaže, Evropa kao celina mora izgraditi jedinstvena pravila za sve države članice.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida iz redova stranke „Braća Italije“ objavio je da on i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani (iz stranke Forca Italija) rade zajedno sa drugim evropskim zemljama kako bi se suprotstavili meri koju je ozakonila Irska i odbranili evropsko tržište.

– Smatramo da je postupak Irske nekorektan, jer jedno je informisati i pozvati na umerenost, što verujemo da je ispravno, ali sasvim je drugo reći da je proizvod loš za zdravlje potrošača – rekao je Lolobriđida.

Foto: Envato


reklama