Italijani negoduju što EU želi da razređuje vino vodom

72

Italijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Evropske unije o mogućem razređivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udeo alkohola.

Po pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog predloga je promovisanje zdravlja.

Italijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim protiviti tome, a udruženje poljoprivrednika „Coldiretti“ upozorilo je na obmanu potrošača, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

– Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i prilično opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina – rekao je predsednik „Coldirettija“ Etore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda do sada je u Evropi bila zabranjena, podsećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neki vinopije vole u vino da doliju običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, ali pravi poznavaoci dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna.

Italija je prva u svetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po poslednjim podacima iznosio je oko 11 milijardi evra.

Izvor: index.hr

Foto: Pixabay


reklama