Izbor alata za rezidbu voćaka

1148

Bili mi profesionalni voćari, voćari amateri, vikend voćari ili imali tek jedno stablo, za uspešnu brigu o našim stablima, potreban nam je dobar voćarski alat.

Kvalitetan alat nam omogućava da uradimo dobru rezidbu na najlakši i najbrži način.

Za izvođenje rezidbe koristimo različite makaze, noževe, testere.

Svaki komad alata koji koristimo trebalo bi da bude lagan, da ne opterećuje ruku, ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s anatomskim ručkama, izrađen od kvalitetnih materijala (najbolje od čelika), da je oštar i da se lako oštri, da je upadljivih boja (lakše ga pronaći kada se odloži u prirodi).

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućava lak rad.

Održavanje alata

Alat koji se koristi za rezidbu potrebno je održavati. Pre svake rezidbe alat treba dezinfikovati, a posle rezidbe dobro očistiti i naoštriti. Oštrenje je povezano sa veličinom zasada koji orezujemo i brzinom kojom se oštrica tupi. Tup alat za rezanje može oštetiti i zgnječiti drvo – grana koje se režu. Kada se alat dobro održava i kad je dobro naoštren, prilikom rezidbe neoštećuje drvo i rana od reza brže zarasta, nema oštećenja od insekata i rana ne predstavlja vrata za ulaz uzročnicima bolesti. Sav alat potrebno je čuvati na suvom mestu.

Makaze su osnovni alat u rezidbi, a mogu se koristiti za rezidbu ruža, ukrasnih grmova, voćnih stabala, vinove loze. Postoje različite makaze za različite namene. Mogu biti namenjene za rezidbu tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo makaze sa jednom oštricom i sa dve oštrice. Za rezanje tanjih grančica, zelenih grančica i grančica koje još nisu potpuno odrvenile i za rezidbu vinove loze najčešće se koriste makaze sa jednom oštricom.

Postoje makaze sa različitim oblicima reznog tela: bypass, anvil, ratchet i druge.

Bypass makaze su najpopularnije. Imaju konkavnu i konveksnu oštricu, odnosno oštricu u obliku polumeseca. Jedna oštrica hvata granu dok je druga seče. Konkavna oštrica je uvek dole, a konveksna gore. Rezidbom na ovaj način dobija se čist i ravan rez. Makaze bi trebalo da budu dobro naoštrene kako mogu odrezati list papira. Rade na principu klasičnih makaza. Obično se koriste za rezidbu ruža, vinove loze, grančice koje nisu potpuno odrvenile. Ne koristite ih za sečenje grana iznad naznačene debljine jer ćete ih oštetiti.

Anvil makaze rade na principu noža. Traže manji napor prilikom rezanja u odnosu na bupass makaze. Koriste se kod rezidbe suvog, mrtvog drveta i kod rezidbe tvrdog drveta. Ukoliko se koriste za rezidbu zelenog, živog i mekog drveta, često dolazi do nagnječenja drveta.

Ratchet makaze prave rez u nekoliko faza, koristi se manja sila. Lakše je korišćenje, ali rezač mora da se navikne. Vrlo su slične Anvil makazama.

Kuker makaze su još jedan model koji je dosta popularan među voćarima. Ove makaze imaju dve oštrice i dobre makaze ovog tipa imaju potpuno ravan rez, ali su teže od drugih. Često se koriste u rasadničkoj proizvodnji.

Makaze mogu biti i sa rotirajućom drškom. Prednost je što se prilikom rezidbe makaze sa rotirajućom drškom prilagođavaju pokretima ruke i na taj način se smanjuje pojava žuljeva.

Prilikom kupovine makaza za održavanje voćnjaka potrebno je izabrati makaze za voćarstvo. Makaze za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne zarezidbu voćnih stabala. Za amatere je najbolje da se pri kupovini i izboru makaza savetuju sa poznatim iskusnim voćarima – rezačima. Uverite se da izabrane makaze dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ako ste levak, izaberite one sa centralnim hvatanjem kako bi izbegli opterećenje zglobova.

U većini slučajeva za voćare amatere je dovoljno da imaju neke od ovih alata kako bi se uspešno brinuli o svojim stablima. Profesionalci će se u zavisnosti od zahteva rezidbe i pogodnosti makaza odlučiti za one sa kojima postižu najbolje rezultate, koje ne umaraju ruku i ne stvaraju žuljeve.

Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Loopers su makaze sa produženim drškama i za rezidbu je potrebno upotrebiti obe ruke. Zbog produženih drški koriste se za rezanje grana koje su smeštene više na stablu ili u unutrašnjosti krošnje na teško dostupnim mestima. Odlične su za rezidbu vinove loze, malih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućuju rezanje bez upotrebe velike snage.

Pored makaza sa dve dugačke drške za rezidbu sa zemlje se koriste i teleskopske makaze.

Testere su još jedan alat koji je obavezan kod rezidbe debljih grana, a mogu biti ručne i sa dugim drškama. Dužina reznih zuba trebalo bi da je 5 do 7 mm (većinom je dužina reznih zuba od 3 do 4 mm.) Zubi dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade testere u grani. Testera sa reznim zubima 1 do 2 mm koriste se za rezidbu suvog ili tvrdog drveta. Oštrice ne smeju biti pretanke. Tanke oštrice su podložne pucanju. Ručka bi trebalo da bude anatomska i da ne klizi.

I testere mogu imati drške različite dužine, od malih do teleskopskih. Oblik oštrice testere može biti ravan ili lučan. Pored makaza i testera koristi se i voćarski nož za zaglađivanje rana. Nož bi trebalo da bude izrađen od kvalitetnog materijala.

Za veće voćnjake se koriste električne ili pneumatske makaze za brže obavljanje rezidbe i radova u voćnjacima. Pneumatske makaze mogu biti povezane sa platformama koje nose kompresor i rezače.

Da bi vam makaze, testere i bilo koji drugi izabrani alat služio dugo, potrebno je da ga čuvate, ne bacate, držati čistog i suvog, i redovno oštriti.

Izvor: dipl. inž. Dejan Tonić, PSSS Prokuplje

Foto: Free Images, Pixabay


reklama